Jämställda pensioner – hur uppnår man det?

Dan Adolphson Björck
3 minuters läsning
Jämställda pensioner – hur uppnår man det?

Kvinnor arbetar mindre, har lägre löner och tar större ansvar för barn och hem. Det påverkar lönen idag och även den framtida pensionen

Idag får kvinnliga pensionärer ungefär två tredjedelar av männens pension. Orimligt tycker politiker från både höger och vänster och därför vill man visa handlingskraft med olika förslag och genom att sjösätta utredningar.

En fråga som alltid återkommer är den om att dela pension mellan makar. Privat pension ingår normalt i bodelningen. Men de stora delarna, allmän pension och tjänstepension, delas inte vid skilsmässa. Frågan om bodelning av allmän pension och tjänstepension vid skilsmässa har utretts vid flera tillfällen från 1990-talet fram till idag. Man kan se pension som vilket ekonomiskt värde som helst som av princip bör delas av makarna som andra tillgångar vid en bodelning.

Ett annat sätt att se det är att pension är avgörande för individens framtida försörjning. Det finns flera uppenbara nackdelar med att bodela allmän pension och tjänstepension. Utvecklingen mot ett mer jämställt arbetsliv skulle dämpas. I de fall där den ena personen i förhållandet har högre inkomst skulle den andra stanna hemma i större utsträckning eftersom pensionen kan delas mellan makarna. Det skulle påminna om hur det var förr när inkomster mellan makar sambeskattades och skulle innebära avsteg från livsinkomstprincipen där individen tjänar in sin pension själv. Bodelning av pension vid skilsmässa kan dessutom resa frågan om bodelning av pension även vid dödsfall. Och en frivillig delning av inkomstpensionsrätter mellan makar, som nu diskuteras, är förmodligen inte lösningen heller även om många säkert kan tänka sig att välja efterlevandeskydd om en sådan möjlighet ges även för inkomstpensionen.

Mycket tyder nämligen på att de flesta inte är intresserade av att överföra delar av sig egen pension till sin partner. Försvinnande få överför sin premiepensionsrätt till sin äkta hälft trots att möjligheten har funnits i många år. Det har uppmärksammats i media många gånger, man kan numera genomföra överföringen via e-legitimation istället för blankett och avgiften som tas ut för den längre förväntade livslängden hos mottagarna (nästan uteslutande kvinnor) har sjunkit. Ändå står vi och stampar på en försvinnande låg nivå. Många sparar privat till barn och barnbarn men det är betydligt ovanligare att spara privat åt sin partner för att kompensera för att denna får en lägre Pension.

Kärnan till problemet med ojämställda pensioner är kvinnors ställning på arbetsmarknaden och hur vi lägger upp våra liv i parrelationer. Jag tror inte att någon vill vara ekonomiskt beroende av sin partner. Att stå tillbaka för någon annans möjligheter och karriär genom att själv vara hemmafru eller hemmaman känns som en företeelse från ett annat århundrade. Det är yrkeslivet mer än någonting annat som avgör storleken på pensionen. Därför är det jätteviktigt att leva jämställt i möjligaste mån. Att dela på föräldraledighet, VAB och eventuellt deltidsarbete när barnen är små. Det gäller att samla ihop till din egen pension. Vare sig du är singel eller lever tillsammans med någon. Den som hoppas kunna leva på exets pension kommer bli besviken.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Betalar du 4 % i boränta och får 0 % på sparkontot?

2 minuters läsning

Bankernas rapporter visar på vinstfest enligt Ekonomiekot. Räntenettot, vad bankerna tjänar på utlåning (främst våra bolån) minus vad de betalar för inlåning (våra löne- och sparkonton) har stigit med mellan 30-70 procent i jä...

Föregående artikel
Vem ärver min partners ISK och Kapitalförsäkring?
1 minuts läsning