Jobbar du deltid – så räddar du din pension

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
4 minuters läsning
Jobbar du deltid – så räddar du din pension

Väljer du att arbeta deltid under några år riskerar du att förlora flera tusenlappar i pension, särskilt om du tjänar över 44 375 kronor per månad. Men det finns sätt att rädda pensionen, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar i ett pressmeddelande. “Genom att föra över några tusenlappar i månaden till den som väljer att arbeta deltid går det idag att kompensera för den urgröpning deltidsarbetet gör på pensionen.”

Länsförsäkringar har räknat ut hur stort sparbelopp det handlar om för några av våra vanligaste yrken.

“Föräldraledighet och deltid under det första året har inte så stor påverkan på den framtida pensionen då många arbetsgivare kompenserar för dessa månader. Det är när en förälder går ned i tid under flera år man bör sätta av pengar för att inte förlora i pension på att sköta det oavlönade hushållsarbetet i hemmet”, säger Trifa Chireh.

Yrke Månadslön Så mycket förlorar den som arbetar deltid i 8 år, totalt i pension, (brutto) Så mycket lägre blir pensionen per månad livet ut från 67 års åldern (brutto), arbetar 75 % i 8 år  Kompletterande pension som behövs per månad under 8 år
Undersköterska 29 500 kr 192 499 kr 1 500 kr 2 200 kr
Lärare 37 000 kr 241 439 kr 1 900 kr 2 800 kr
ST -Läkare 48 000 kr 549 924 kr 4 000 kr 3 500 kr


Tabellen visar på hur mycket familjen behöver spara per månad för att kompensera för de minskade pensionsavsättningarna till den i familjen som jobbar deltid. Vi har räknat på att deltidsarbetet pågått under 8 år och att den ena föräldern arbetar 75 procent efter föräldraledigheten, tills barnet fyller 8 år och därefter återgår till heltidsarbete.
Exempelpersonen är 30 år och född 1992 och har en premiebestämd tjänstepension. Har ett barn. Hen börjar arbeta vid 25 år och går i pension vid 67 år. Har kollektivavtalad tjänstepension via sin arbetsgivare. Att bortfallet i detta fall med inkomst på 48 000 kr blir så stort beror på att ITP ger 30% vid inkomst över 7,5 Inkomstbasbelopp (Ibb), samtidigt får man avsatt till allmän pension upp till 8,07 Ibb. Man tappar alltså båda delarna.

“Att det idag endast är 10 procent som sätter av pengar till den som arbetar hemma, enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört, tror jag i huvudsak beror på okunskap. Dels förstår man inte hur bara några års hemarbete påverkar pensionen, dels tror jag inte att man känner till kompensationssparandet”, säger Trifa Chireh.

Så här kan familjer jämna ut skillnaderna i pensionskapital:

Dela pensionsrätter

Om ni är gifta - ge bort premiepensionen till den som arbetar deltid som är den mindre delen av den allmänna pensionen på 2,5 % av inkomsten. Det är ett enkelt sätt att föra över pengar till sin maka utan att behöva sätta av pengar här och nu, skönt för ett hushåll just nu med tajt ekonomi som vill kompensera sin partner. Det går till exempel att ge bort premiepensionen under de år då någon arbetar deltid. Man gör det hos pensionsmyndigheten.se

Privatpension

För att kompensera den som förlorar värdefull tjänstepension under föräldraledighet och deltidsarbete bör man spara privat. Se dock till att skriva ett äktenskapsförord och gör sparandet till enskild egendom. Vid en eventuell separation delas privatpensionen mellan makarna men inte tjänstepensionen. Även en ISK/Kapitalförsäkring delas mellan makarna om den inte är enskild egendom. Har du inkomst över ca 48 000 kronor (2022) så kan du själv se till och kompensera utebliven pensionsinsättning via en löneväxling som är att växla befintlig lön, löneökning eller bonus mot en större avsättning till pensionen.

Räkna på effekten av deltidsarbete

Den allmänna pensionen räknas som 18,5 procent av din lön och din tjänstepension varierar beroende på avtal. För de allra flesta sätter arbetsgivaren av 4,5 procent av lönen upp till cirka 44 375 kronor (2022) och sedan 30 procent på den del av lönen som överstiger det. Fråga din chef eller HR-avdelning om du är osäker.

Låt partnern vabba

Om du jobbar deltid, se till att du och din partner delar minst lika på vabben. Kanske din partner kan ta en större andel vab? Kom överens om en rimlig fördelning av vab.

Ha en tjänstepension eller höj upp lönen

Kolla om din arbetsgivare erbjuder tjänstepension, om det inte finns så är det bra att se till att arbetsgivaren kan höja din lön något för att själv kompensera för bortfallet av tjänstepension.

Jobba längre

Det krävs inte många år i arbete efter 65-årsdagen för att radera den negativa effekten på pensionen som ett deltidsarbete under småbarnsåren har orsakat. Ett års extra arbete efter 65 år kan ge dig ca 8 % högre pension eftersom ju längre du väntar med att ta ut din pension desto högre månadsbelopp får du. Fortsatt arbete ger dig också en högre pension.

Källa: Pressmeddelande från Länsförsäkringar

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Att jämka eller inte jämka – är det frågan?

5 minuters läsning

Vad är jämkning? Jämkning betyder att din arbetsgivare gör ett lägre eller högre avdrag för skatt än vad som framgår av skattetabellen. För att det preliminära skatteavdraget enligt skattetabell ska stämma med den slutliga skatten kr...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)