Julbocken i Gävle brinner om börsen går upp i december?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Julbocken i Gävle brinner om börsen går upp i december?

Julbocken lever farligt. Under de 46 år som den har prytt Slottstorget i Gävle har den brunnit närmare 30 gånger. Hur går det i år? Och kan börsens upp eller nedgång ge oss en ledtråd?


December är historiskt en bra månad för Stockholmsbörsen

Sedan år 2000 har nio av tolv decembermånader slutat på plus på Stockholmsbörsen. Det är bara år 2000, 2002 och 2007 som december har slutat med negativ avkastning. Den bästa slutmånaden sedan 2000 var december 2006 då börsen steg med över åtta procent. Den sämsta slutmånaden sedan 2000 var 2002 då börsen föll med över tolv procent.

33 miljarder kronor placeras i premiepensionssystemet

Varför december har varit en bra månad historiskt för börsen kan ha att göra med pensionspengarna som placeras under månaden. Under senare år har premiepensionssystemet tillfört premiepensionsfonderna omkring 30 miljarder per år i december. I år placeras cirka 33 nya miljarder kronor i fonderna.

Relation: Stockholmsbörsens rörelser och Gävlebockens vara eller icke vara!

I helgen har vi fått se Julbocken i Gävle ställas upp traditionsenligt på Slottstorget. Och som vi alla vet lever den farligt. Den första julbocken ställdes upp år 1966 och under åren som har passerat sen dess har den brunnit närmare 30 gånger. Den har även blivit sönderslagen ett flertal gånger och påkörd en gång av en Volvo Amazon. År 2001 brände en 51-årig amerikan ner den och fick fängelse. 1979 brändes Julbocken redan innan den hann sättas upp.
 

Julbocken Börsen i december
2000 – Brann Ned (-2,5 %)
2001 – Brann Upp (1,3 %)
2002 – Stod kvar Ned (-12,5 %)
2003 – Brann Upp (3,2 %)
2004 – Brann Upp (0,7 %)
2005 – Brann Upp (5,9 %)
2006 – Stod kvar Upp (8,2 %)
2007 – Stod kvar Ned (-2,1 %)
2008 – Brann Upp (3,6 %)
2009 – Brann Upp (2 %)
2010 – Stod kvar Upp (5,9 %)
2011 – Brann Upp (1 %)


Så kan vi se några tydliga tecken som visar på en relation mellan börsens upp och nedgång och Gävlebockens vara eller icke vara?

Vad säger ni? Oklart? Skulle vi trots allt vilja urskilja ett icke statistiskt mönster de senaste tolv åren så är det så att när börsen går ner, är det större sannolikhet att julbocken får stå kvar. Av de tre år som börsen har gått ner i december har bocken brunnit en gång och fått stå kvar två gånger.

Hittills i december har börsen gått upp. Fortsätter det så vet ni vad som väntar!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Sveriges lägsta försäkrings-premier hittar du på Gotland!

2 minuters läsning

Det skiljer 2661 kronor per år mellan länet med högst premie och det med lägst premie (Stockholm – Gotland). Stockholm kommer i topp på listan över höga bilförsäkringspremier. I genomsnitt kostar det 5909 kronor per år att förs&...

Föregående artikel