Vi oroar oss mest för pensionen, buffert och stigande energipriser

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Vi oroar oss mest för pensionen, buffert och stigande energipriser

Världs-ekonomin har länge varit det vi privatpersoner oroar oss mest för. Men på senare tid har oron över vår egen ekonomi ökat. Och den kan vi påverka!


Enligt Nordeas årliga undersökning är 35 procent av svenskarna oroliga för ekonomin som pensionär. Världsekonomin har toppat orolistan två år i rad men nu är det vår egen plånbok vi oroar oss för.

Det här oroar oss mest (andel som oroar sig):

  1. Den egna pensionen 35 %
  2. Oro att förlora sin ekonomiska buffert 31 %
  3. Stigande energipriser 30 %
  4. Världsekonomin 29 %

 

Vi kan alltså själva, på något sätt, påverka topp tre på listan:

Pensionen: Logga in på minpension.se och se vilka fonder du har i din premiepension. Välj fonder med låg avgift – som har haft en bra utveckling historiskt. Har du inte gjort några val har du pengarna placerade i AP7 Såfa vilket är en bra fond med låga avgifter och hävstång. Har du tjänstepension? Om inte, löneväxla lite varje månad. Fundera också på om du behöver efterlevandeskydd på premiepensionen och/eller återbetalningsskydd på tjänstepensionen. Du får högre pension utan skyddet. Mer om pension här.

Ekonomisk buffert: Försök att sätta av något varje månad till din buffert – och sätt pengarna på sparkonto med bra ränta och fria uttag. Just nu får du 2,35 % på bästa sparkonto. Jämför sparkonton här >>

Stigande energipriser: Vi har haft relativt låga elpriser i vinter bland annat på grund av det milda vädret. Rekordfå band sitt elavtal under januari (19 % att jämföra med 40 % i januari 2013). Men det finns fortfarande tusenlappar att spara genom energispartips och genom att jämföra och välja ett bra elavtal.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Rut- och rot – Hur mycket får du får dra av? Extra granskning i år!

2 minuters läsning

I år behöver du tjäna minst 26 500 kronor i månaden för att få full skattereduktion på 50 000 kronor. Det är 800 kronor mer än förra året, säger Maria Ahrengart, privatekonom på Swedbank och expert i Compricers expertpane...

Föregående artikel