Just nu: Reporäntan höjs senare än tidigare kommunicerat

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
3 minuters läsning
Just nu: Reporäntan höjs senare än tidigare kommunicerat

Riksbanken meddelade i ett pressmeddelande idag att de behåller reporäntan på rekordlåga -0,5 procent och att de skjuter fram den första räntehöjningen till ”först mot slutet av året”. Hur påverkar detta våra bolån?


I mars nådde inflationen målet på två procent men det beror delvis på att energipriserna ökat snabbt skriver Riksbanken. Den underliggande inflationen har däremot varit oväntat låg den senaste tiden vilket reser frågetecken om styrkan i inflationsutvecklingen. Inflationen behöver fortsatt stöd av penningpolitiken enligt Riksbanken.

Lågräntemiljön ser ut att bestå ett tag till – eller?

Även om priset på pengar – räntan - styrs av utbud och efterfråga så är marknaden för pengar till stor del reglerad. Ett lands centralbank styr prissättningen genom att höja eller sänka priset, styrräntan. Centralbankerna i USA och Europa sänkte priset för att parera den ekonomiska krisen efter finanskrisen – en del så långt som till minusränta. I Sverige har vi fortfarande minusränta samtidigt som man i tex USA har börjat höja styrräntan (idag 1,50 - 1,75 %). Frågan är hur länge Riksbanken kan fortsätta med minusränta? Måste de snart börja höja även om inflationen inte når sitt mål?

Varför har vi ett så lågt globalt ränteläge?

Bank for International Settlement (BIS), centralbankernas organisation, visar i sin studie som SvD rapporterar om, att det är sannolikt att den massiva tillgången på ung och billig arbetskraft från Kina (från 1980-talet) är en orsak till de historiskt låga räntor vi ser idag. De menar också att sparandet i världen har överstigit investeringarna. Utbudet på pengar har varit högt och efterfrågan lägre - priset på pengar har sjunkit.

BIS menar att effekten av den kinesiska arbetskraftstillgången är på väg ner och intresset för att spara minskar med en åldrande befolkning. Trenden med ett lågt pris på pengar kan vara slut och priset på pengar kan pressas uppåt – i form av högre räntor. Patricia Hedelius skriver i en artikel på svd.se: ”Får ekonomerna på BIS rätt så är de senaste decennierna med låga reala räntor, som toppats med flera års negativa räntor, något fullständigt unikt och ungefär lika sannolikt att få uppleva igen som att få se livs levande dronter”. 

Summa summarum: Att förutspå priset på pengar – den framtida räntan - är så gott som omöjligt. Vår ekonomiska värld är enormt komplex och prognoser är endast gissningar. Att vi kommer att ha en låg bolåneränta ett tag till kan nog de flesta av oss ställa oss bakom – men hur det ser ut om 5 år vet ingen.Tre saker att göra under osäkerhet:

  1. Förbered dig på att allt kan hända. Köp inte för dyrt, låna inte för mycket. Då kan du bo kvar om räntan går upp. Du slipper sälja med förlust om priserna samtidigt går ner.
     
  2. Spara så mycket du kan idag när räntorna är låga. Då har du en buffert att ta av när räntorna går upp.
     
  3. Se över din bolåneränta så att du alltid har den bästa räntan på marknaden utifrån dina förutsättningar. Att betala 0,5 procentenheter mindre i ränta betyder en besparing på över 10 000 kronor per år på ett lån på tre miljoner. Du kan behöva göra detta en gång om året då din ränterabatt går ut.
Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så påverkar en räntehöjning dig och ditt bolån

4 minuters läsning

Aldrig någonsin har det varit så billigt att låna på sin bostad som idag. Trots införandet av olika amorteringskrav ökade bolånen i Sverige med 7,2 procent i februari jämfört med samma månad ifjol. Totalt har svenska hushåll cirka 3 ...

Föregående artikel