Just nu: Reporäntan höjs senare än tidigare kommunicerat

Lån / Bolån /
Just nu: Reporäntan höjs senare än tidigare kommunicerat

Riksbanken meddelade i ett pressmeddelande idag att de behåller reporäntan på rekordlåga -0,5 procent och att de skjuter fram den första räntehöjningen till ”först mot slutet av året”. Hur påverkar detta våra bolån?


I mars nådde inflationen målet på två procent men det beror delvis på att energipriserna ökat snabbt skriver Riksbanken. Den underliggande inflationen har däremot varit oväntat låg den senaste tiden vilket reser frågetecken om styrkan i inflationsutvecklingen. Inflationen behöver fortsatt stöd av penningpolitiken enligt Riksbanken.

Lågräntemiljön ser ut att bestå ett tag till – eller?

Även om priset på pengar – räntan - styrs av utbud och efterfråga så är marknaden för pengar till stor del reglerad. Ett lands centralbank styr prissättningen genom att höja eller sänka priset, styrräntan. Centralbankerna i USA och Europa sänkte priset för att parera den ekonomiska krisen efter finanskrisen – en del så långt som till minusränta. I Sverige har vi fortfarande minusränta samtidigt som man i tex USA har börjat höja styrräntan (idag 1,50 - 1,75 %). Frågan är hur länge Riksbanken kan fortsätta med minusränta? Måste de snart börja höja även om inflationen inte når sitt mål?

Varför har vi ett så lågt globalt ränteläge?

Bank for International Settlement (BIS), centralbankernas organisation, visar i sin studie som SvD rapporterar om, att det är sannolikt att den massiva tillgången på ung och billig arbetskraft från Kina (från 1980-talet) är en orsak till de historiskt låga räntor vi ser idag. De menar också att sparandet i världen har överstigit investeringarna. Utbudet på pengar har varit högt och efterfrågan lägre - priset på pengar har sjunkit.

BIS menar att effekten av den kinesiska arbetskraftstillgången är på väg ner och intresset för att spara minskar med en åldrande befolkning. Trenden med ett lågt pris på pengar kan vara slut och priset på pengar kan pressas uppåt – i form av högre räntor. Patricia Hedelius skriver i en artikel på svd.se: ”Får ekonomerna på BIS rätt så är de senaste decennierna med låga reala räntor, som toppats med flera års negativa räntor, något fullständigt unikt och ungefär lika sannolikt att få uppleva igen som att få se livs levande dronter”. 

Summa summarum: Att förutspå priset på pengar – den framtida räntan - är så gott som omöjligt. Vår ekonomiska värld är enormt komplex och prognoser är endast gissningar. Att vi kommer att ha en låg bolåneränta ett tag till kan nog de flesta av oss ställa oss bakom – men hur det ser ut om 5 år vet ingen.Tre saker att göra under osäkerhet:

  1. Förbered dig på att allt kan hända. Köp inte för dyrt, låna inte för mycket. Då kan du bo kvar om räntan går upp. Du slipper sälja med förlust om priserna samtidigt går ner.
     
  2. Spara så mycket du kan idag när räntorna är låga. Då har du en buffert att ta av när räntorna går upp.
     
  3. Se över din bolåneränta så att du alltid har den bästa räntan på marknaden utifrån dina förutsättningar. Att betala 0,5 procentenheter mindre i ränta betyder en besparing på över 10 000 kronor per år på ett lån på tre miljoner. Du kan behöva göra detta en gång om året då din ränterabatt går ut.Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Rörligt pris, bor i villa, 37000 kWh/år
  • Lägst årskostnad 10 762 kr
  • Högst årskostnad 25 808 kr
  • Att spara 15 046 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin