Just nu: Riksbanken sänker reporäntan. Vad händer med bolånen?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Just nu: Riksbanken sänker reporäntan. Vad händer med bolånen?

Riksbanken meddelade klockan 9:30 idag att de sänker reporäntan med 0,50 procentenheter till 0,25 %. Senast vi hade så låg styrränta i Sverige var år 2010 då räntan låg på 0,25 % som lägst. Passa på att amortera och/eller spara nu – att räntorna går upp i framtiden är något vi kan vara säkra på.


Vad händer med bolånen?

Vid Riksbankens senaste räntesänkning i december förra året då de sänkte reporäntan till 0,75 %, sänktes även bolåneräntorna. Fram tills idag har den rörliga genomsnittsräntan (3-mån) sänkts med 0,16 procentenhet och räntan bunden på tre år har sänkts med 0,31 procentenheter. Att bolånen kommer att sänkas även denna gång är troligt även om de nya kraven på bankerna, större buffert i kärnprimärkapital och ökade riskvikter på bolån, kan äta upp en del av sänkningen.

Vad bör jag som bolånetagare göra?

Förhandla om ditt lån

Se över dina lånevillkor för möjligheten att omförhandla ditt lån. Kan du förhandla med din nuvarande bank om lägre ränta eller kan någon annan bank ge dig bättre villkor är frågor du bör ställa dig. Sammanställ din ekonomi och gå till flera banker och pruta. Snittprutaren sparar mellan 6000 och 7000 kronor per år.

Binda eller inte?

Det är sällan man tjänar på att binda sitt bolån. Men man kan se bunden ränta som en försäkring. Har man små marginaler i sin ekonomi kan det vara viktigt att veta hur stora utgifter man har varje månad och då kan en bunden ränta vara ett bra val.

Amortera/spara

Vi har extremt låga räntor just nu och vad vi vet med säkerhet är att räntorna kommer att gå upp i framtiden. Passa på nu när utrymme finns att amortera och/eller spara på annat sätt så blir dyrare lån i framtiden lättare att hantera. Prognoser säger att bolåneräntorna kommer att ligga på runt 4 procent år 2017 vilket skulle betyda cirka 2500 kronor mer i räntekostnad i månaden för ett tvåmiljonerslån.

Bäst listränta 2/7 för ett miljonlån erbjuder:

  • Bättre Bolån: 2,60 %
  • ICA Banken, MittBolån, SBAB, Ikano Bank och Skandiabanken: 2,61 %
  • Länsförsäkringar: 2,62 %
  • Nordea: 2,63 %
  • Ålandsbanken och Danske Bank: 2,65 %
  • SEB och Handelsbanken: 2,66 %
  • Swedbank: 2,69 %

 

Rapporterade snitträntor under juni (3-mån) enligt SvD:s räntekarta (2/7):

·  SEB 1,95 %

·  Skandiabanken 2,09 %

·  Handelsbanken 2,21 %

·  Swedbank 2,22 %

·  Länsförsäkringar 2,29 %

·  Nordea 2,43 %

 

Översikt av aktuella boräntor

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Miljöpartiet: Så vill de påverka din plånbok

2 minuters läsning

Vad har ni för planer för pensionärerna? Kommer ni att sänka skatten på pension? Finns det någon plan för att skatten på pension ska likställas med skatten på arbete? Miljöpartiet är emot att öka skatteklyftan mellan pension...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)