Kan dina pensionspengar skydda även din familj?

Pension /
3 minuters läsning
Kan dina pensionspengar skydda även din familj?

Svaret på den frågan är i många fall ja. Att tänka på döden är ju minst sagt dödstråkigt, men när det kommer till vad som skulle hända med dina pensionspengar kan det vara värt att lyfta tanken. Pensionen handlar om att kunna leva, både för dig själv och dina nära och kära.


Därför är det bra att ha koll på vad som händer med både dina och din partners pensionspengar om någon av er skulle dö i förtid. Maja Englund, pensionsekonom på SPP, uppmanar alla att tänka till rent ekonomiskt och våga lyfta frågan tillsammans.

En undersökning som SPP låtit göra visar att varannan svensk inte vet vad som händer med pensionen när de dör. Det är inte så konstigt, kanske du tänker. Många går ju till jobbet varje dag, väl medvetna om sin lön och lite osäkra på vad de ens tjänar till sin pension. Men allt du tjänat in till din pension kan gå förlorad istället för att gå till familjen. Att välja ett så kallat återbetalningsskydd/efterlevandeskydd kan nämligen vara ett aktivt beslut som behöver fattas. Om du har familj är det bra att vara medveten om vad som skulle hända för dem du lämnar efter dig den dagen du inte finns kvar.

Vad händer rent ekonomiskt om du skulle gå bort idag?
Med ett återbetalningsskydd/efterlevandeskydd kan pensionen bli lägre. Det är ingen avgift som pensionsbolagen tar ut, utan innebär att du själv avstår pengar från andra pensionssparare som dör. Det här kan låta komplicerat, men är egentligen inte så krångligt. Vi tar det igen för säkerhets skull: Ett skydd innebär alltså inte bara att din familj får din pension när du dör, utan också att du avsäger dig rätten att ta del av pensioner som kommer från andra anonyma pensionssparare som inte heller har ett skydd. De utan skydd gynnar med andra ord ”kollektivet” då de dör istället för sina anhöriga.

Eftersom det påverkar storleken på din pension är det viktigt att göra ett medvetet val och ställa sig frågan – behöver familjen mina pensionspengar om jag dör? Behovet kan såklart också ändras om din familjesituation förändras. Det kan vara lika viktigt att ta bort skyddet som att lägga till det – du ska ju inte ha en lägre pension i onödan! Så, våga lyfta frågan och tveka inte att höra av dig till ditt (eller kanske dina olika) pensionsbolag om du undrar över något. Ingen fråga är för dum, framförallt inte när det handlar om en viktig fråga som denna.

Majas tips för att få koll på pensionens skydd

1. Behöver du ett skydd på pensionen? 
Ställ dig frågan om du vill ha återbetalningsskydd/efterlevandeskydd – är din familj i behov av din pension? Beslutet måste fattas med vetskapen om att din pension blir lägre med skyddet.

2. Logga in på MinPension
Om du är osäker på vilka pensionsbolag du är kund hos kan du logga in på minpension.se.

3. Hur ser nuläget ut?
Du får enklast koll genom att kontakta de bolag du har din pension hos, alternativt se över dina pensionspapper, årsbeskedet eller liknande, där det brukar framgå om pensionspengarna omfattas av ett skydd eller inte. Du kan också logga in på respektive pensionsbolags hemsida. Pensionsbolagen informerar också om vilka som anses som giltiga som så kallade förmånstagare, dvs vilka som kan få din pension. Dit räknas exempelvis den du är gift med, sambo, din registrerade partner, barn, styvbarn och fosterbarn.

4. När du vet vad som gäller
När du vet vilket skydd du har till din pension, kan du ställa dig frågan om dina nära behöver dina pensionspengar ifall du skulle gå bort idag? Och om du lever tillsammans med någon är det minst lika viktigt att uppmana din partner att ställa sig samma fråga.

5. Om din familjesituation förändras
Gör om proceduren om din familjesituation förändras, exempelvis om du gifter/skiljer dig eller får barn. Beslut om skydd kan behöva fattas igen inför att utbetalningen av pension startar.


Skriven av Maja Englund, pensionsekonom på SPP och expert i Compricers Expertpanel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Aktieutdelning - så här går det till

2 minuters läsning

En aktieutdelning är oftast en kontant utbetalning till bolagets aktieägare och görs normalt en gång per år men det finns inget hinder för ett bolag att göra fler utdelningar. Så går en aktieutdelning till 1) Bolaget har bestämt sig f&...

Föregående artikel