Kan färre kvinnor leda män till att spara mindre?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Sparande /
2 minuters läsning

I djurvärlden studeras ofta hur hanar uppvaktar honor för att få möjligheten att sprida sina gener vidare. Studier visar att i områden där det råder brist på honor anstränger sig hanarna mer för att få tillgång till en hona. Studier har visat att detta gäller även för oss människor.


Kan detta även påverka oss i våra ekonomiska handlingar?
En studie av Vladis Griskevicius och kollegor visar att så är fallet. Denna testar hypotesen att andelen kvinnor i befolkningen kan påverka vår konsumtion och våra ekonomiska beslut.


Män blir mer ekonomiskt impulsiva när konkurrensen är stor
Studien testade hypotesen att i områden där konkurrensen om kvinnorna är stor (fler män än kvinnor) är män mer impulsiva i ekonomiska beslut. Griskevicius och kollegor argumenterar enligt följande:

"När könsfördelningen i ett samhälle blir snedfördelad (fler män än kvinnor) ökar konkurrensen bland männen för att hitta en partner. Härmed ökar också mäns villighet att spendera kortsiktigt för att attrahera kvinnor."

Man jämförde fördelningen män/kvinnor i Amerikanska städer med ekonomisk impulsivitet där hänsyn togs till antal kreditkort och skuldsättning. Resultatet var tydligt. Ju fler män i förhållande till kvinnor det fanns i staden, desto högre ekonomisk impulsivitet hittades bland männen.


Kvinnor förväntar sig mer uppvaktning när de är underrepresenterade
Studien visar också att kvinnor inte reagerar på samma sätt. Däremot visar den att kvinnor i omgivningar där de är underrepresenterade förväntar sig att männen ska spendera mer på dem än i omgivningar där fördelningen män och kvinnor är lika.


Resultatet av studier i Kina visar på motsatt effekt
Liknande analyser har även gjorts i Kina. Här visar resultatet på det motsatta. Kinesiska män sparar mer i städer med färre kvinnor än män. Påverkan av att utsättas för konkurrens är den samma, det är kulturen som gör skillnaden. I Kina behöver männen ha pengar vid ett giftermål eftersom mannen eller mannens familj ofta betalar pengar till brudens familj. Bästa sättet att försäkra sig om att få en kvinna är således att spara pengar när konkurrensen ökar – inte att spendera. Av Sveriges befolkning (20-64 år) är 49 procent kvinnor och 51 procent män.
 
  • Lidingö (en kommun i Stockholm) har högst antal kvinnor i Sverige med 52 procent samtidigt som Pajala kommun (i Norrbotten) har lägst antal kvinnor (45 procent).
  • Av Kinas befolkning är 48,1 procent kvinnor och 51,9 procent män.
  • År 2000 fanns det 10 procent kvinnor i det grekiska parlamentet.
  

JÄMFÖR SPARKONTO
Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vad hände med bolåneräntorna?

1 minuts läsning

Inflationstrycket i svensk ekonomi är lågt. De ekonomiska utsikterna i Sverige har försämrats till följd av utvecklingen i omvärlden. För att stabilisera inflationen kring 2 procent och resursutnyttjandet i ekonomin kring en normal nivå har Riksbankens ...

Föregående artikel