Kan jag få bolån även om jag inte har en fast anställning?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
1 minuts läsning
Kan jag få bolån även om jag inte har en fast anställning?

Hej, jag undrar om jag kan få ett bolån även om jag inte har en fast anställning. Hur funkar det när banken bestämmer om man ska få ett lån och vilken ränta man ska få? Tack Sofia

Ja, absolut! Bolånemarknaden har förändrats den senaste tiden med nya aktörer som hanterar dig som inte är fast anställd. Allt fler företag använder projektanställningar och hyr in kompetens för att ta del av de möjligheter en mer flexibel anställning kan skapa. Och bankerna anpassar sig vartefter.

När du ansöker om ett bolån gör bankerna en bedömning av din kreditvärdighet. De tittar på huruvida du kommer att klara av att betala de kostnader som lånet innebär. Din anställningsform är en viktig faktor när banken tar beslut om de beviljar dig ett bolån, och vilken ränta de i sådana fall erbjuder dig. Bankerna tar ofta ut en riskpremie för dig utan fast anställning eftersom de anser att det finns en risk för att du inte kommer att kunna betala för lånet. De anser risken att du kan förlora din inkomst större än om du hade varit fast anställd. 

3 saker att tänka på när du ansöker om ett bolån:

1. Se till att inte ta onödiga kreditupplysningar. Många långivare ser negativt på detta.

2.  Har du flera olika lån eller skulder så minskar dina chanser att få bolån. Försök alltså att reda upp dessa innan du ansöker om ett bolån.

3. Gå till flera banker för att pressa räntan. Alla banker har olika sätt att uppskatta din kreditvärdighet. 

Lycka till med bolånet Sofia!

Frågan och svaret kommer ifrån Aftonbladets sektion Fråga ekonomen där jag svarar på en fråga i veckan om sparande och privatekonomi.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vad är det för skillnad på ISK och depå? Vad bör jag välja?

1 minuts läsning

Hej Frank, Skillnaden mellan att köpa dina fonder i ett Investeringssparkonto (ISK) och en depå är framförallt hur ditt innehav beskattas. För de flesta och i de flesta fall är ISK att föredra.  Om du förvarar dina fonder i en depå så ...

Föregående artikel