Klockan 24:00 på tisdag är deadline!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning
Klockan 24:00 på tisdag är deadline!

Den 2 maj vid strax före midnatt är sista möjligheten att lämna in din deklaration i tid. I år gör skatteverket extrakontroller inom området rot- och rutavdragen och uthyrning av bostäder.


Missa inga avdrag. På skatteverket.se finns ett avdragslexikon för privatpersoner.

Vanliga avdrag:

Kapitalförlust
Du får göra avdrag för förlust vid försäljning av värdepapper och bostad. Du får också göra ränteavdrag för egen betald skuld. Du får dra av 30 procent av räntan upp till 100 000 kronor. Därefter får du dra av 21 procent.

Bostadsuthyrning
Om du hyr ut delar eller hela din bostad får du göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år och bostad. Hyr du ut en bostadsrätt eller hyresrätt får du utöver schablonavdraget göra avdrag för den avgift/hyra du själv betalar. Hyresinkomsten beskattas sedan som inkomst av kapital.

Ränteskillnadsersättning
Om du har brutit ett bundet lån och har fått betala ränteskillnadsersättning har du rätt att göra avdrag för detta som för en vanlig ränteutgift. Du får alltså dra av 30 procent upp till 100 000 kronor.

Jobbresor
Du får göra avdrag för resor till och från arbetet (det billigaste sättet) för kostnader över 11 000 kronor. Du får också göra avdrag om du kör bil till och från jobbet om avståndet mellan arbetet och bostaden är minst fem kilometer långt. Du ska spara minst två timmar i restid per dag på att ta den egna bilen framför att åka kommunalt eller med andra färdmedel för att få göra detta avdrag.

Bostadsförsäljning
Har du sålt din bostad finns det avdrag du kan göra för att minska skatten på vinsten. Du får göra avdrag för försäljningskostnader, tex mäklaravgift. Du kan också göra avdrag för utgifter du har haft för att förbättra bostaden. Avdragen varierar beroende på vilken typ av bostad du sålt, vilken typ av förbättring du har gjort och om du uppfyller grundreglerna för denna typ av avdrag. Enligt skatteverket är detta något som majoriteten gör fel i sin deklaration så det kan löna sig att läsa på hos Skatteverket: Avdrag för förbättringsutgifter.

 

 • För att få skatteåterbäring före midsommar krävs det att du deklarerar elektroniskt och har anmält bankkonto.
   
 • Skatteverket riktar i år extrakontroller mot bland annat områden som rot- och rutavdragen och uthyrning av bostäder.
   
 • Det går att ändra uppgifter i din deklaration fram tills det att ditt slutskattebesked kommer.
   
 • Är du en dag sen med deklarationen kostar det 1 250 kronor i förseningsavgift. Så börja nu!
   
 • Behöver du mer tid? Du kan ansöka om anstånd i 14 dagar på skatteverkets hemsida – senast 2 maj.
   
 • Räntan på skattekontot är från och med 1 januari i år 0 %. Skaffa ett sparkonto med ränta istället!
Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Fler än hälften har rörligt avtal och vill avveckla kärnkraften

1 minuts läsning

En majoritet vill avveckla kärnkraften Enligt en undersökning från SOM-institutet vill 52 procent av svenskarna avveckla kärnkraften. Det är en ökning med 13 procentenheter jämfört med 2011 då olyckan i Fukushima, Japan, inträffade. Söre...

Föregående artikel