Kommer Storbritannien att lämna EU nästa vecka?

Privatekonomi /
Kommer Storbritannien att lämna EU nästa vecka?

Dagen före midsommar, den 23 juni, ska Storbritannien rösta om de ska vara kvar i EU eller lämna unionen. Väljer de att lämna väntar en tvåårsperiod av förhandlingar och en osäkerhet som även vi svenskar kommer att känna av.


Varför vill Storbritannien lämna EU?

Några av huvudfrågorna har varit invandringen, självbestämmandet, medlemsavgifter och bryssel-byråkrati.

Kommer folket att rösta för ett utträde?

Dagen före midsommar blir det en folkomröstning i Storbritannien. Enligt nyligen publicerade undersökningar verkar ”lämna sidan” ha störst stöd. Landets största tidning, The sun, uppmanar sina läsare att rösta för att lämna unionen.

Hur kommer ett utträde att påverka EU?

Resultatet av folkomröstningen kommer att få stora följder inom politik, ekonomi, försvar och migration – både i Storbritannien och i resten av välden. Osäkerheten är en stor faktor eftersom inget land har lämnat samarbetet tidigare (ett regionalt utträde ur EG gjordes när Grönland valde att lämna 1982).

Enligt en ny rapport från OECD skulle ett utträde ur EU sänka Storbritanniens tillväxt där BNP uppskattas vara 3 procent lägre om 4 år. Det troliga är att det inte endast är Storbritanniens BNP som påverkas negativt av ett utträde, utan att även resten av OECD-länderna och då särskilt EU ländernas BNP kommer att påverkas negativt.

Faktumet att ett land väljer att lämna unionen är också ett problem. Katalonien och andra regioner diskuterar just nu tillhörighet och kommer självklart att påverkas av att ett land väljer att lämna.

Hur kommer det att påverka oss Svenskar?

Ungefär 100 svenska företag finns i Storbritannien, tre av de fyra storbankerna har kontor där och 100 000 svenskar bor i landet. Ett brittiskt utträde ur EU kommer att påverka handeln mellan Sverige och Storbritannien.

Storbritannien är vår fjärde viktigaste exportmarknad och på tjänstesidan den tredje viktigaste. Även Svenska investeringar i Storbritannien kan komma att minska och Storbritannien är den tredje största investeraren i Sverige med investeringar på totalt 305 miljarder kronor.

Börsen lär skakas om rejält och det troliga är att vi kommer se stora upp och nedgångar under sommaren. Osäkerhet är inget som finansmarknaden gillar. Kortsiktigt kommer oron och osäkerheten troligtvis också att pressa räntorna och göra vår krona svagare mot euron och dollarn. Experter siar om att det inte är troligt att Riksbanken sänker reporäntan ytterligare men att räntehöjningar ytterligare skjuts på framtiden. Detta gör att även våra bolån kommer att ha låg ränta en längre tid framöver, liksom våra sparkonton.

Någon som oroar sig över ett brexit (Storbritanniens utträde ur EU) är Annika Winsth, chefsekonom på Nordea. Hon säger till Expressens Dina pengar:

”Jag oroar mig för det mönster vi ser i dag, där vi har dels en risk för brexit. Men vi har också Trump i USA, vi har högerpopulistiska partier, vi ruckar på Schengen-avtalet. Allt det här är en signal om att människor är oroliga och missnöjda. De här falangerna står för att man ska stänga gränser. Men vi har i decennier öppnat världen, och det har gjort att massor av människor har kunnat lyfta från fattigdom. Samhällsekonomiskt är frihandel och rörlighet absolut att föredra. Inte minst för ett litet land som Sverige är det en viktig aspekt”.


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Audi b8 a4 allroad quattro
  • Lägst årskostnad 6 855 kr
  • Högst årskostnad 17 178 kr
  • Att spara 10 323 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Du har rätt till timvis mätning som elkund!
Du har rätt till timvis mätning som elkund!
Inkomster upp till 20 008 kronor är skattefria 2020
Inkomster upp till 20 008 kronor är skattefria 2020
Kan jag få bolån även om jag inte har en fast anställning?
Kan jag få bolån även om jag inte har en fast anställning?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin