Kommer Storbritannien att lämna EU nästa vecka?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning
Kommer Storbritannien att lämna EU nästa vecka?

Dagen före midsommar, den 23 juni, ska Storbritannien rösta om de ska vara kvar i EU eller lämna unionen. Väljer de att lämna väntar en tvåårsperiod av förhandlingar och en osäkerhet som även vi svenskar kommer att känna av.


Varför vill Storbritannien lämna EU?

Några av huvudfrågorna har varit invandringen, självbestämmandet, medlemsavgifter och bryssel-byråkrati.

Kommer folket att rösta för ett utträde?

Dagen före midsommar blir det en folkomröstning i Storbritannien. Enligt nyligen publicerade undersökningar verkar ”lämna sidan” ha störst stöd. Landets största tidning, The sun, uppmanar sina läsare att rösta för att lämna unionen.

Hur kommer ett utträde att påverka EU?

Resultatet av folkomröstningen kommer att få stora följder inom politik, ekonomi, försvar och migration – både i Storbritannien och i resten av välden. Osäkerheten är en stor faktor eftersom inget land har lämnat samarbetet tidigare (ett regionalt utträde ur EG gjordes när Grönland valde att lämna 1982).

Enligt en ny rapport från OECD skulle ett utträde ur EU sänka Storbritanniens tillväxt där BNP uppskattas vara 3 procent lägre om 4 år. Det troliga är att det inte endast är Storbritanniens BNP som påverkas negativt av ett utträde, utan att även resten av OECD-länderna och då särskilt EU ländernas BNP kommer att påverkas negativt.

Faktumet att ett land väljer att lämna unionen är också ett problem. Katalonien och andra regioner diskuterar just nu tillhörighet och kommer självklart att påverkas av att ett land väljer att lämna.

Hur kommer det att påverka oss Svenskar?

Ungefär 100 svenska företag finns i Storbritannien, tre av de fyra storbankerna har kontor där och 100 000 svenskar bor i landet. Ett brittiskt utträde ur EU kommer att påverka handeln mellan Sverige och Storbritannien.

Storbritannien är vår fjärde viktigaste exportmarknad och på tjänstesidan den tredje viktigaste. Även Svenska investeringar i Storbritannien kan komma att minska och Storbritannien är den tredje största investeraren i Sverige med investeringar på totalt 305 miljarder kronor.

Börsen lär skakas om rejält och det troliga är att vi kommer se stora upp och nedgångar under sommaren. Osäkerhet är inget som finansmarknaden gillar. Kortsiktigt kommer oron och osäkerheten troligtvis också att pressa räntorna och göra vår krona svagare mot euron och dollarn. Experter siar om att det inte är troligt att Riksbanken sänker reporäntan ytterligare men att räntehöjningar ytterligare skjuts på framtiden. Detta gör att även våra bolån kommer att ha låg ränta en längre tid framöver, liksom våra sparkonton.

Någon som oroar sig över ett brexit (Storbritanniens utträde ur EU) är Annika Winsth, chefsekonom på Nordea. Hon säger till Expressens Dina pengar:

”Jag oroar mig för det mönster vi ser i dag, där vi har dels en risk för brexit. Men vi har också Trump i USA, vi har högerpopulistiska partier, vi ruckar på Schengen-avtalet. Allt det här är en signal om att människor är oroliga och missnöjda. De här falangerna står för att man ska stänga gränser. Men vi har i decennier öppnat världen, och det har gjort att massor av människor har kunnat lyfta från fattigdom. Samhällsekonomiskt är frihandel och rörlighet absolut att föredra. Inte minst för ett litet land som Sverige är det en viktig aspekt”.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

54 % skillnad i pris på bilförsäkringen mellan dyraste och billigaste länet

1 minuts läsning

  Genomsnittspremier* 2016 uppdelat på Sveriges län En helförsäkring kostade i genomsnitt (hela Sverige) 5 815 kronor under januari till maj i år (2016). Det är en liten ökning från helåret 2014 då en helförsäkring kostad...

Föregående artikel