Köp inte aktier…

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Köp inte aktier…

…om du inte är väl insatt och ger det mycket tid. Ytterst få tjänar pengar på att köpa aktier. Studier visar att det är bättre att äga indexfonder med låg avgift. För nästan alla av oss!


Idag äger 1,4 miljoner svenskar aktier direkt – men borde kanske inte göra det?

Sparandet i aktier har gått ner de senaste tio åren, kanske framförallt pga. finanskrisen 2007-2008. Men trots nedgången befinner sig aktiesparandet på en historiskt hög nivå.

Att äga en billig indexfond är en betydligt bättre investering för genomsnittssvensken.

Tittar vi på siffror från SCB så gick svenskarnas medelportfölj upp 19,6 procent förra året – samtidigt som börsen ökade med nästan 28 procent (utdelning inräknad). Gratisfonden Avanza zero gick upp 25,58 % 2013 och Handelsbankens Sverigefond Index gick upp med 27 %.

En undersökning från Morgningstar visar på liknande resultat.

Den som investerade i aktier åren 2003 till 2013 tjänade i genomsnitt 4,8 procent per år. En typisk fond gick upp 7,3 procent per år under samma tid. Aktier gav alltså en avkastning på 2,5 procentenheter mindre per år.

Vad är anledningen till att det är så svårt att investera i aktier?

Generellt sett så köper och säljer vi aktier för ofta. Det tillsammans med avgifter och kostnader bidrar till att vi oftast inte lyckas slå index över längre perioder.

”Det är svårt att hitta individer som slår aktieindex genom aktivt sparande. Eftersom de är så få är det svårt att forska om vad som utmärker framgångsrika personer”, säger Jörgen Hellström, professor i företagsekonomi vid Umeå universitet till expressen i en artikel om Aktiestinsen Lennart Israelsson.

Jörgen menar att all tillgänglig information i regel är inbakad i aktiens pris vilket gör det svårt att tjäna mer än index. ”Därför är det generellt bättre att spara långsiktigt i en indexfond”, säger han.

Till och med Warren Buffet pushar för indexfonder

I sitt årliga tal (i februari i år) till Berkshires chefer sa han: ”Put your money in index funds and move on. Seriously, you'll do better”. Nedan följer ett citat från hans senaste årliga brev till Berkshires aktieägare:

My advice to the trustee couldn't be more simple: Put 10% of the cash in short-term government bonds and 90% in a very low-cost S & P 500 index fund. I believe the trust's long-term results from this policy will be superior to those attained by most investors — whether pension funds, institutions or individuals — who employ high-fee managers.

Detta är på intet sätt en avrådan till att äga aktier! Tvärtom!

Satsade du en krona på aktiemarknaden 1944 hade du år 2010 haft 3 655 kronor! Det är en genomsnittlig ökning med 13 procent per år vilket är en otroligt bra och svårslagen utveckling. Men det är utvecklingen om du hade sparat indirekt i aktier genom gratis indexfonder. Och eftersom de flesta av oss alltså kommer att få sämre avkastning om vi köper aktier direkt så är mitt tips att köpa billiga indexfonder.

 

Jämför olika aktiedepåer här >>


Ps. Det finns några duktiga/lyckosamma personer som år efter år slår index. Men när inte ens storbankernas fondförvaltare lyckas slå index med sina aktivt förvaltade fonder är det lätt, i alla fall för mig, att välja index. Bara 1 av 12 av storbankernas fonder har slagit index 2013.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Passa på att förhandla boräntan nu när…

2 minuters läsning

Det dröjer troligtvis innan Riksbanken höjer räntan Riksbanken sänkte reporäntan i december förra året från 1 procent till 0,75 procent. Alla banker reagerade direkt och sänkte sina boräntor. I februari beslöt Riksbanken att håll...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)