Kort räntefond i ISK = dubbel trubbel!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Kort räntefond i ISK = dubbel trubbel!

Fler och fler sparar i korträntefonder, inklusive jag själv. Men sparkontot är bättre. I alla fall om du skaffar ett med ränta (dvs inte hos storbanken).


När räntan är låg får vi dålig avkastning på korträntefonder. Enligt Morningstar har avkastningen varit usel den senaste tiden. De senaste tolv månaderna har fonderna backat med i snitt 0,4 procent.

Enligt dagens industri har svenska småsparare drygt 169 miljarder kronor i korträntefonder. Och i drygt ett år har vi sålt av mer räntefonder än vad vi köpt. Men den trenden har nu brutits. Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, säger till Dagens Industri att han anser att den goda börsutvecklingen kan förklara det plötsliga inflödet i korträntefonder. Han säger: ”Jag tror mer att det handlar om en skepsis mot aktier än om att man är optimistisk kring de korta räntefonderna. Många känner att börsen är högt värderad, att den har gått starkt i bra många år. Känslan jag får när jag pratar med våra kunder är att man är lite mer defensiv än tidigare.”

Korträntefond i ISK = dubbelt trubbel!
När börsen går som tåget och vi har många år av uppgångar bakom oss är det många, inklusive jag, som inte vill ha alla sparpengar i aktier och/eller aktiefonder. Att sälja av lite när börsen går upp brukar vara en bra strategi för att ta hem lite vinst och för att minska risken. Och då kan korta räntefonder kännas som ett bra och säkert alternativ för många av oss. Men att ha en korträntefond med låg ränta och dessutom ha den i ett ISK (där man få skatta för hela innehavet även om fonden inte ökar i värde) gör att vi troligtvis får negativ avkastning i slutändan. En räntefond som ger en avkastning på runt 1 procent kommer pga. skatten i ISK att ge dig negativ avkastning. Att ha sin räntefond i en depå kan alltså löna sig bättre vid så låga räntor som vi har idag.

Sparkonto ger bättre avkastning!
Ett vanligt sparkonto är just nu en bättre lösning än en räntefond. Men inte hos storbanken där räntan är 0 procent. Välj någon av nischbankerna istället där du idag kan få upp till 0,90 procents ränta på ett konto med insättningsgaranti och fria uttag.

Ps. Det finns bra och mindre bra korträntefonder!
Vill du trots detta ha kvar en del av dina sparpengar i korträntefonder, välj en med låg avgift! Med tanke på den låga avkastning dessa fonder ger just nu finns det risk för att avgiften äter upp den lilla avkastning du får. Min räntefond (Spiltan Räntefond Sverige) har en förvaltningsavgift på 0,1 procent och har i alla fall levererat över 2 procents avkastning de senaste 12-månaderna.

Ps. Att ha kontanter på ett ISK är ingen bra idé. Du får ingen ränta på pengarna men får skatta för värdet varje år. För över dem till ett sparkonto med ränta istället.

Så här räknas skatten på ISK ut

  • Skatten i ett investeringskonto räknas ut genom att ta fram ett kapitalunderlag. Kapitalunderlaget beräknas årligen som en fjärdedel av summan för värdet av tillgångarna på ISK vid ingången av varje kvartal och insättningarna till kontot under året och värdet av överföringar av värdepapper.
     
  • Kapitalunderlaget multipliceras sedan med statslåneräntan året innan + 0,75 %. Dock lägst 1,25 %. Detta kallas för schablonintäkt. Schablonintäkten kommer förtryckt i din deklaration och denna beskattas med 30 %. I och med att statslåneräntan var låg förra året (0,27 %) så är det 1,25 % som gäller i år.
     
  • Har man idag högre avkastning än 1,25 % på sina fonder så är ISK att föredra skattemässigt. Har man en lägre avkastning under en lång tid kan en vanlig depå vara mer förmånligt ur ett skatteperspektiv.
Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Du kan fortfarande växla in gamla sedlar!

1 minuts läsning

Den sista juni var sista dagen för att använda dina 1-, 2-, och 5-kronors mynt (de som präglades mellan 1875 och 2013). Även dina äldre 100- och 500-kronorssedlar slutade fungera som betalmedel den sista juni. Men ha förtröstan – du har fortfarande ti...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)