Kvarskatt? 16,25 procent i ränta från och med imorgon?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Kvarskatt? 16,25 procent i ränta från och med imorgon?

Många svenskar har fortfarande inte betalat in sin kvarskatt. Enligt skatteverket ska 6,3 miljarder kronor in. Och från och mer imorgon får de som inte har betalat in kvarskatten betala 16,25 procent i ränta.

Du som fick ditt slutskattebesked i augusti och har skatt att betala, ska betala in skatten senast 12 november. Från och med då kommer räntan att stiga till 16,25 procent. 

Du kan betala kvarskatten via Swish (upp till 40 000 kronor) eller bankgiro. 

 • Fick du ditt slutskattebesked i december så är din förfallodag 12 mars 2021.
   
 • På kvarskatt över 30 000 kronor har du betalat kostnadsränta på 1,25 procent sedan 13 februari i år.
   
 • På kvarskatt under 30 000 kronor har du betalat kostnadsränta på 1,25 procent sedan 5 maj i år.
   
 • Den som har kvarskatt på mindre än 100 kronor behöver inte betala den nu utan den kan ligga kvar som underskott till nästa år.
   
 • Skatteverket skriver att beroende på hur stort underskottet är kommer du att få en betalningsuppmaning eller ett betalningskrav.

Är du osäker på om du har kvarskatt att betala och/eller när din förfallodag infaller, hittar du information om detta på ditt slutskattebesked hos Skatteverket. 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så mycket ökar inkomstpensionen 2021

1 minuts läsning

Enligt en färsk redovisning från Pensionsmyndigheten meddelas att inkomstpensionen och tilläggspensionen kommer öka med 0,5 procent 2021. Ökningen är lägre än tidigare prognos om 0,8 procent vilket förklaras med att bedömningen av pandemins effek...

Föregående artikel