Kvinna + Man + Barn = Ojämställd lön, pension och sparande!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
3 minuters läsning
Kvinna + Man + Barn = Ojämställd lön, pension och sparande!

När vi bildar familj blir vi ojämnställda. Kvinnor, i genomsnitt, får lägre lön, sämre pension och sparar mindre. Att kompensera den som arbetar hemma borde vara en självklarhet!


Kvinnor i Sverige tjänar mindre än män. I genomsnitt 4500 kronor mindre. Dels för att män är bättre på att förhandla (och får kanske högre lön automatiskt just för att de är män) och för att de ofta kan göra karriär utan lång föräldraledighet, deltidsarbete och vabbande. Och lägre lön leder till lägre pension och ett lägre sparande.

Genomsnittskvinnan tar ut mer föräldraledighet än mannen.

Idag tar männen ut en fjärdedel av föräldraledigheten. Kvinnor arbetar även mer halvtid än männen för att få familjen AB att gå ihop. Deltidsarbete är tre gånger vanligare bland kvinnor än män. Och hur ofta är männen respektive kvinnorna hemma med sjuka barn? 36 procent av sjukdagarna hos de små tas ut av papporna.

Självklart finns det även män som tar stort/störst ansvar hemma så förslagen nedan gäller även när rollerna är ombytta, eller i andra familjekonstellationer där en tar störst ansvar för barn.

Lägre pension

Lägre lön under arbetslivet leder till lägre pension efter arbetslivet. Den allmänna pensionen är i Sverige i genomsnitt 2000 kronor lägre för kvinnor än för män. Lägger man till tjänstepensionen blir skillnaden 5500 kronor i månaden. För höginkomsttagare blir skillnaden betydligt större, liksom för dem som stannar hemma länge.

Sparande är lika mellan män och kvinnor fram tills det är dags att bilda familj – då drar männen ifrån

Inkomsten är en avgörande faktor för hur mycket man sparar. Högre inkomst = högre sparande. I samma inkomstgrupp så sparar kvinnorna mer än männen men nivån på sparandet hänger ihop med lönenivån. Lönegapet mellan män och kvinnor spelar alltså en avgörande roll. I åldern upp till 30 år är skillnaden liten. Men när löneskillnaderna ökar (eskalerar ungefär runt familjebildandet) från cirka 15 % i 30-års åldern till det dubbla tio år senare så sparar kvinnorna mindre än männen. När pension närmar sig har männen i genomsnitt närmare 325 000 kronor sparat medan kvinnorna har 250 000 kronor (Källa: SBAB)

Kompensera den som jobbar hemma mer borde vara en självklarhet!

Självklart tycker jag att jämställdhet är bra och något vi bör eftersträva. Lika lön för lika jobb och ett jämställt ansvar för familjen. Men när det ser ut som det gör idag så måste kvinnor och män som bildar familj prata igenom ekonomin och se till att den som arbetar mer i hemmet och tar ut mest föräldraledighet blir kompenserad.

Sparande: Spara lika mycket på ett gemensamt konto eller på var sitt. Är ni gifta så spelar det mindre roll men är ni sambos är det viktigt att se över vem som får vad vid en eventuell separation.

Pension: Den som arbetar heltid kan välja att överlåta sitt premiepensionssparande på sin partner. Det handlar om 2,3 procent av inkomsten. Blankett kan hämtas på Pensionsmyndighetens hemsida.

Privatpension: För att kompensera den som förlorar värdefull tjänstepension under föräldraledighet och deltidsarbete bör man spara privat. Nu när avdragsrätten är på väg att tas bort för privat pensionssparande kan man istället spara i en ISK eller i en kapitalförsäkring. Se dock till att skriva att sparandet är enskild egendom. Vid en eventuell separation delas privatpensionen mellan makarna men inte tjänstepensionen. Även en ISK/Kapitalförsäkring delas mellan makarna om den inte är enskild egendom.

Så kom igen nu – kompensera den som jobbar hemma!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Stockholms-regionen går miste om 21 miljarder på grund av bostadsbristen

2 minuters läsning

I tidningar, på tv och i andra forum pratas det om att skolornas utbildning håller för låg kvalitét och att arbetslösheten speciellt bland ungdomar är för hög. Det här är viktiga frågor för oss alla oavsett om vi gå...

Föregående artikel