Kvinna + Man + Barn = Ojämställd lön, pension och sparande!

Privatekonomi /
Kvinna + Man + Barn = Ojämställd lön, pension och sparande!

När vi bildar familj blir vi ojämnställda. Kvinnor, i genomsnitt, får lägre lön, sämre pension och sparar mindre. Att kompensera den som arbetar hemma borde vara en självklarhet!


Kvinnor i Sverige tjänar mindre än män. I genomsnitt 4500 kronor mindre. Dels för att män är bättre på att förhandla (och får kanske högre lön automatiskt just för att de är män) och för att de ofta kan göra karriär utan lång föräldraledighet, deltidsarbete och vabbande. Och lägre lön leder till lägre pension och ett lägre sparande.

Genomsnittskvinnan tar ut mer föräldraledighet än mannen.

Idag tar männen ut en fjärdedel av föräldraledigheten. Kvinnor arbetar även mer halvtid än männen för att få familjen AB att gå ihop. Deltidsarbete är tre gånger vanligare bland kvinnor än män. Och hur ofta är männen respektive kvinnorna hemma med sjuka barn? 36 procent av sjukdagarna hos de små tas ut av papporna.

Självklart finns det även män som tar stort/störst ansvar hemma så förslagen nedan gäller även när rollerna är ombytta, eller i andra familjekonstellationer där en tar störst ansvar för barn.

Lägre pension

Lägre lön under arbetslivet leder till lägre pension efter arbetslivet. Den allmänna pensionen är i Sverige i genomsnitt 2000 kronor lägre för kvinnor än för män. Lägger man till tjänstepensionen blir skillnaden 5500 kronor i månaden. För höginkomsttagare blir skillnaden betydligt större, liksom för dem som stannar hemma länge.

Sparande är lika mellan män och kvinnor fram tills det är dags att bilda familj – då drar männen ifrån

Inkomsten är en avgörande faktor för hur mycket man sparar. Högre inkomst = högre sparande. I samma inkomstgrupp så sparar kvinnorna mer än männen men nivån på sparandet hänger ihop med lönenivån. Lönegapet mellan män och kvinnor spelar alltså en avgörande roll. I åldern upp till 30 år är skillnaden liten. Men när löneskillnaderna ökar (eskalerar ungefär runt familjebildandet) från cirka 15 % i 30-års åldern till det dubbla tio år senare så sparar kvinnorna mindre än männen. När pension närmar sig har männen i genomsnitt närmare 325 000 kronor sparat medan kvinnorna har 250 000 kronor (Källa: SBAB)

Kompensera den som jobbar hemma mer borde vara en självklarhet!

Självklart tycker jag att jämställdhet är bra och något vi bör eftersträva. Lika lön för lika jobb och ett jämställt ansvar för familjen. Men när det ser ut som det gör idag så måste kvinnor och män som bildar familj prata igenom ekonomin och se till att den som arbetar mer i hemmet och tar ut mest föräldraledighet blir kompenserad.

Sparande: Spara lika mycket på ett gemensamt konto eller på var sitt. Är ni gifta så spelar det mindre roll men är ni sambos är det viktigt att se över vem som får vad vid en eventuell separation.

Pension: Den som arbetar heltid kan välja att överlåta sitt premiepensionssparande på sin partner. Det handlar om 2,3 procent av inkomsten. Blankett kan hämtas på Pensionsmyndighetens hemsida.

Privatpension: För att kompensera den som förlorar värdefull tjänstepension under föräldraledighet och deltidsarbete bör man spara privat. Nu när avdragsrätten är på väg att tas bort för privat pensionssparande kan man istället spara i en ISK eller i en kapitalförsäkring. Se dock till att skriva att sparandet är enskild egendom. Vid en eventuell separation delas privatpensionen mellan makarna men inte tjänstepensionen. Även en ISK/Kapitalförsäkring delas mellan makarna om den inte är enskild egendom.

Så kom igen nu – kompensera den som jobbar hemma!


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se
 

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Trafikförsäkring, Nissan micra
  • Lägst årskostnad 1 981 kr
  • Högst årskostnad 3 071 kr
  • Att spara 1 090 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin