Lägre ränta bland de som byter bank

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Lägre ränta bland de som byter bank

Idag (1/7 2021) meddelade Riksbanken att reporäntan ligger kvar på 0 procent och att räntebanan visar på en höjning av räntan tidigast kvartal 4 2024. Vi kommer alltså ha en låg ränta många år framöver om Riksbanken får rätt i sin prognos. Helt klart ett bra tillfälle att förhandla ner din ränta och/eller byta bank!

Vi frågade svenska folket om de tror att de kan få ner sin ränta genom att byta bank och en majoritet svarade ja. Vi kunde också se i vår undersökning att det var precis så det låg till: De som bytt bank hade en lägre boränta.

Tror du att du kan få lägre ränta på ditt bolån om du byter bank idag?

På denna fråga uppgav 57 procent av respondenterna att de tror att de kan få en lägre ränta på sitt bolån genom att byta bank. De som i vår undersökning uppgav att de hade sitt bolån hos en *Storbank, uppgav också att de tror, i högre grad än de som är har sitt bolån hos en av de *Övriga banker, att de kan sänka sin ränta genom att byta bank.

Bland de som uppgav att de hade en ränta under 1,5 procent svarade 52 procent att de tror att de kan få en lägre ränta på sitt bolån genom att byta bank. Bland de med en ränta mellan 1,5 - 2 procent uppgav 69 procent av de tillfrågade att de tror att de kan få en lägre ränta via bankbyte. För de med en ränta över 2 procent svarade 61 procent att de tror att de kan sänka sin ränta genom att byta bank.

Har du någon gång bytt bank? 

Av de tillfrågade i undersökningen svarade 59 procent att de någon gång bytt bank och 41 procent att de aldrig bytt bank. 

De som bytt bank uppgav att de hade lägre ränta än de som inte bytt

De som uppgav att de hade bytt bank, svarade att de hade en ränta på 1,5 procent i genomsnitt. De som uppgav att de inte hade bytt bank svarade att de hade en ränta på 1,6 procent i genomsnitt.
 
Vad är anledningen till att du inte har bytt bank?
 
På frågan om varför man inte har bytt bank svarade de tillfrågade följande: 

 • Orkar inte: 24 %
 • Vet inte hur man gör: 9 %
 • Nöjd med min befintliga bank: 60 %
 • Jag tjänar inget på det ekonomiskt: 15 %


Hur mycket skulle du behöva spara per år på längre bolåneränta för att bli motiverad att byta till en annan bank?

Det vanligaste svaret på frågan hur mycket man skulle behöva spara per år för att bli motiverad att byta till annan bank var 4 000 - 6 000 kronor. Ju större lån respondenterna uppgav att de hade desto mer svarade de att de behövde spara för att byta bank.

 • 0 - 2 000 kr: 12 %
 • 2 000 - 4 000 kr: 19 %
 • 4 000 - 6 000 kr: 23 %
 • 6 000 - 8 000 kr: 15 %
 • 8 000 - 10 000 kr: 14 %
 • 10 000 -12 000 kr: 9 %
 • Mer än 12 000 kr: 9 %


*Storbanker: Handelsbanken, SEB, Swedbank och Nordea.
Nischaktörer: Hypoteket, Landshypotek, Stabelo, Nordnet och Avanza.
Övriga banker: Danske Bank, Länsförsäkringar, SBAB, ICA Banken och Skandia.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Köp till sillen och sälj till kräftorna?

4 minuters läsning

Nedan skriver Nicklas Andersson, sparekonom Avanza och expert i Compricers Expertpanel, om hur utvecklingen på börsen brukar se ut. Ni hittar inlägget i sin helhet här: Avanzabloggen Vi befinner oss mitt i den beryktade sommarbörsen. Tiden på året då...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)