Låter 8 % i avkastning varje år bra?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Låter 8 % i avkastning varje år bra?

Då behöver du inte få ångest över att du inte har valt fonder i din premiepension. Har du inte gjort något val så får du cirka åtta procent i avkastning per år om börsen fortsätter utvecklas som de senaste 26 åren.


Har du gjort ett val en gång är det läge att se över valen

Många av oss har en gång gjort ett val av fonder i vår premiepension för att sedan inte undersöka hur bra fonderna presterar. Risken är stor att dina fonder inte håller måttet. En undersökning av AP7 (det statliga alternativet i premiepensionssystemet) visar att genomsnittsavkastningen för oss som själva har valt fonder i premiepensionen är 4,5 procent per år (mellan år 2000-2014) samtidigt som förhandsalternativet AP7 har gett 8,6 procent i avkastning i genomsnitt per år.

En simulerad utveckling av AP7 Aktiefond visar på en genomsnittlig avkastning på cirka åtta procent per år sedan 1988. Läs mer här >>

Låga avgifter är viktigt!

Att själv välja fonder till din premiepension kan absolut vara bra så länge du väljer fonder med låg avgift i relation till avkastningen. Studier visar att en avgift på 1,5 procent kan sänka din framtida pension med upp till 40 procent. Det är också viktigt att sänka risken i din premiepension när du närmar dig pension genom att välja mer räntefonder och färre aktiefonder.

Den allmänna pensionen = inkomstpension och premiepension

Cirka en femtedel av den allmänna pensionen kommer att komma ifrån din premiepension och det är också denna del som du själv har möjlighet att påverka genom att välja fonder. Risken i inkomstpensionen är mycket låg och har haft en avkastning på knappt två procent per år de senaste 14 åren.

Vill du ändra dina val i din premiepension?

Logga in på pensionsmyndigheten.se och klicka på ”Byta fonder”. För en översikt över hela din pension inklusive din tjänstepension och privatpension, logga in på minpension.se.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Bättre hjälp för skuldsatta kommer under våren

1 minuts läsning

Under våren kommer regeringen med förslag på åtgärder för att underlätta de skuldsattas situation Åtgärderna kommer att handla om förebyggande åtgärder såsom information till ungdomar och om åtgärder för d...

Föregående artikel