Lönar det sig att jobba efter 65 år?

Pension /
Lönar det sig att jobba efter 65 år?

Compricers Expertpanel fick en fråga i veckan i samband med presentationen av höstbudgeten. Bert undrade hur höjd löneskatt för äldre kommer att påverka honom och om det kan ”löna” sig att fortsätta jobba efter 65 år. Läs Bodil Hallins, familjeekonom IKANO Bank, svar här.


Jag fick en fråga från Bert som snart fyller 65 år och funderar på hur förslaget om den nya löneskatten på 6,15 % påverkar honom. Ska löneskatten läggas ovanpå kommunalskatten så blir det ju inte mycket kvar, tänker Bert. Men mitt svar är: visst lönar det sig! Av flera skäl. Och den nya löneskatten behöver du inte bekymra dig om så länge du är anställd.

För det första: när du jobbar får du en lön som förmodligen är större än om du tar ut pension.

För det andra: du fortsätter att tjäna in pengar till din pension. Du kan räkna med att få 7-8 % mer i pension för varje år som du väljer att skjuta upp pensionsuttaget.

För det tredje: har du ett roligt, stimulerande arbete med trevliga jobbarkompisar lönar det sig ju också rent personligt.

För det fjärde: du behöver inte bekymra dig om den nya löneskatten så länge du är anställd. Löneskatten är nämligen en typ av arbetsgivaravgift som betalas av arbetsgivaren. Den är alltså inte en skatt som läggs ovanpå din kommunalskatt eller behöver betalas av dig. Arbetsgivaravgiften för personer över 65 år är nu kraftigt reducerad och ligger på 10,21 % jämfört med 31,42 % för personer under 65 år. Med den nya löneskatten landar arbetsgivaravgiften på 16,26 %, vilket fortfarande är lägre än ordinarie arbetsgivaravgift.

Är du egen företagare påverkas du däremot direkt av den nya löneskatten eftersom egenavgifterna höjs med 6,15 %, från 10,21 % till 15,81 %. Det ska jämföras med ordinarie egenavgift på 28,97%.

Det blir alltså även i fortsättningen förmånligt att driva eget och att anställa personer över 65 år. Visserligen kan det nya förslaget leda till att färre arbetsgivare vill anställa äldre, att seniorbolag får svårare att konkurrera eftersom de får höja priserna eller att det inte blir så intressant att driva seniorbolag eftersom lönsamheten minskar. Men det återstår att se.

Mitt tips till dig och alla andra är ändå att jobba så länge du kan, orkar och trivs med det. Och det behöver nödvändigtvis inte vara heltid eller inom samma yrke som du har arbetat tidigare. Mer om detta i blogginläggen Kan och vill du jobba med detta resten av livet och Om mänsklig hållbarhet och mänsklig förnybar energi.

Slutligt beslut om den nya löneskatten och de andra förslagen i regeringens budgetproposition fattas av riksdagen i december 2015.

För fler frågor och svar om din privatekonomi hittar du i Compricers Expertpanel
 

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Halvförsäkring, Toyota toyota corolla
  • Lägst årskostnad 3 077 kr
  • Högst årskostnad 7 485 kr
  • Att spara 4 408 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin