Lönar det sig att jobba efter 65 år?

Pension /
2 minuters läsning
Lönar det sig att jobba efter 65 år?

Compricers Expertpanel fick en fråga i veckan i samband med presentationen av höstbudgeten. Bert undrade hur höjd löneskatt för äldre kommer att påverka honom och om det kan ”löna” sig att fortsätta jobba efter 65 år. Läs Bodil Hallins, familjeekonom IKANO Bank, svar här.


Jag fick en fråga från Bert som snart fyller 65 år och funderar på hur förslaget om den nya löneskatten på 6,15 % påverkar honom. Ska löneskatten läggas ovanpå kommunalskatten så blir det ju inte mycket kvar, tänker Bert. Men mitt svar är: visst lönar det sig! Av flera skäl. Och den nya löneskatten behöver du inte bekymra dig om så länge du är anställd.

För det första: när du jobbar får du en lön som förmodligen är större än om du tar ut pension.

För det andra: du fortsätter att tjäna in pengar till din pension. Du kan räkna med att få 7-8 % mer i pension för varje år som du väljer att skjuta upp pensionsuttaget.

För det tredje: har du ett roligt, stimulerande arbete med trevliga jobbarkompisar lönar det sig ju också rent personligt.

För det fjärde: du behöver inte bekymra dig om den nya löneskatten så länge du är anställd. Löneskatten är nämligen en typ av arbetsgivaravgift som betalas av arbetsgivaren. Den är alltså inte en skatt som läggs ovanpå din kommunalskatt eller behöver betalas av dig. Arbetsgivaravgiften för personer över 65 år är nu kraftigt reducerad och ligger på 10,21 % jämfört med 31,42 % för personer under 65 år. Med den nya löneskatten landar arbetsgivaravgiften på 16,26 %, vilket fortfarande är lägre än ordinarie arbetsgivaravgift.

Är du egen företagare påverkas du däremot direkt av den nya löneskatten eftersom egenavgifterna höjs med 6,15 %, från 10,21 % till 15,81 %. Det ska jämföras med ordinarie egenavgift på 28,97%.

Det blir alltså även i fortsättningen förmånligt att driva eget och att anställa personer över 65 år. Visserligen kan det nya förslaget leda till att färre arbetsgivare vill anställa äldre, att seniorbolag får svårare att konkurrera eftersom de får höja priserna eller att det inte blir så intressant att driva seniorbolag eftersom lönsamheten minskar. Men det återstår att se.

Mitt tips till dig och alla andra är ändå att jobba så länge du kan, orkar och trivs med det. Och det behöver nödvändigtvis inte vara heltid eller inom samma yrke som du har arbetat tidigare.

Slutligt beslut om den nya löneskatten och de andra förslagen i regeringens budgetproposition fattas av riksdagen i december 2015.

För fler frågor och svar om din privatekonomi hittar du i Compricers Expertpanel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Betyder högre a-kassa att du inte behöver en inkomstförsäkring?

3 minuters läsning

Ersättning från a-kassan vid arbetslöshet Blir du arbetslös får du viss ersättning från a-kassan, förutsatt att du är medlem. A-kassan ger dig 80 procent av din lön upp till 25 025 kronor de första 100 dagarna, 80 procent av din l&oum...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)