”Man säljer solresor dit det alltid regnar”

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning
”Man säljer solresor dit det alltid regnar”

Vi betalar miljarder varje år för indexfonder som säljs som aktiva och som inte slår index. ”Hur kan en bransch tillåta att det sker?” undrar Joel Dahlberg i sin bok ”Sammansvärjningen”.


I tisdags var jag och lyssnade på Joel Dahlberg när han intervjuades av SvD:s Frida Andersson om sin bok ”Sammansvärjningen – Så luras 5 miljoner svenska fondsparare.” Mycket intressant och skrämmande.

En kamouflerad bluff

Över 20 miljarder kronor betalar vi sparare in till storbankerna i fondavgifter – varje år. Och enligt Joel har bankerna byggt sina makalösa framgångar på en väl kamouflerad bluff. ”Försvinnande få av bankernas fonder slår de billigare indexfonderna men sanningen om hur illa det är har dolts av branschen i många år”, skriver Joel i sin bok.

Dyra fonder är sämre än billiga

Joel lyfter fram två problem: Att aktivt förvaltade fonder inte, i genomsnitt över tid, slår index och att aktivt förvaltade fonder med höga avgifter egentligen är dolda indexfonder.

Den effektiva marknaden gör att det över tid inte går att slå index

Trots att Joel tar upp ett exempel på fonder som under lång tid har slagit index så säger han att det i de flesta fall är slumpen som avgör. Marknaden är effektiv vilket betyder att över tid är det ytterst få fonder som lyckas slå index – och att ha turen/skickligheten att hitta dessa för småspararna är näst intill omöjlig.

Dyrt är sämre än billigt

Bankernas säljare, eller rådgivare som de kallas, har inget incitament för att rekommendera billiga indexfonder till sina kunder utan lyfter fram och säljer de aktivt förvaltade fonder som banken erbjuder. Både banken och säljarna tjänar bättre på dessa vilket gör att man aldrig blir rekommenderad en indexfond vid mötet hos banken. Detta trots att många av bankernas fonder inte ens försöker slå index utan de fungerar som ”dolda indexfonder” och trots att de inte har någon historisk statistik som visar att deras aktivt förvaltade fonder har avkastad bättre än deras indexfonder.

”Det är höjden av cynism”, säger Joel under seminariet. ”Säljaren säger till kunden att de ska köpa en aktivt förvaltad fond, som är dyrare än index, och sen försöker de inte ens att slå index” fortsätter han

”Sju miljarder ska betalas tillbaka till spararna”

Allmänna reklamationsnämnden prövar just nu ärendet där organisationen Aktiespararna har lämnat in ett klagomål där de kräver att fondbolaget Swedbank Robur betalar tillbaka sju miljarder kronor till fondspararna. Oavsett hur det går planerar Aktiespararna att dra Swedbank Robur inför vanlig domstol.

Jag hoppas att Joels bok är startskottet på en upprensning av denna bransch. Till dess rekommenderar jag indexfonder. Avslutar med ett citat från den kände amerikanska affärsmannen och investeraren Warren Buffet:

"The best way in my view is to just buy a low-cost index fund and keep buying it regularly over time…

"If you buy it over time, you won't buy at the bottom, but you won't buy it all at the top either." 

Relaterade artiklar

Aktivt förvaltade fonder eller indexfonder. Väljer du rätt?

Fondernas avgifter blir billigare. Varje procent ger dig betydligt högre avkastning!

Bara 1 av 12 av storbankernas fonder har slagit index 2013

Du får sämre avkastning på dyra fonder!

Alla bevis pekar på att bankerna har fel!


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Mobilen på utlandssemestern - bästa tipsen

1 minuts läsning

  Kolla vad som gäller i landet du reser till Se till att du kontrollerar med din operatör vilka priser och villkor som gäller i det land/de länder som du tänker resa till. Det gäller särskilt om du reser till länder utanför EU. Ibland kan d...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)