”Man säljer solresor dit det alltid regnar”
Vi betalar miljarder varje år för indexfonder som säljs som aktiva och som inte slår index. ”Hur kan en bransch tillåta att det sker?” undrar Joel Dahlberg i sin bok ”Sammansvärjningen”.
I tisdags var jag och lyssnade på Joel Dahlberg när han intervjuades av SvD:s Frida Andersson om sin bok ”Sammansvärjningen – Så luras 5 miljoner svenska fondsparare.” Mycket intressant och skrämmande.
En kamouflerad bluff
Över 20 miljarder kronor betalar vi sparare in till storbankerna i fondavgifter – varje år. Och enligt Joel har bankerna byggt sina makalösa framgångar på en väl kamouflerad bluff. ”Försvinnande få av bankernas fonder slår de billigare indexfonderna men sanningen om hur illa det är har dolts av branschen i många år”, skriver Joel i sin bok.
Dyra fonder är sämre än billiga
Joel lyfter fram två problem: Att aktivt förvaltade fonder inte, i genomsnitt över tid, slår index och att aktivt förvaltade fonder med höga avgifter egentligen är dolda indexfonder.
Den effektiva marknaden gör att det över tid inte går att slå index
Trots att Joel tar upp ett exempel på fonder som under lång tid har slagit index så säger han att det i de flesta fall är slumpen som avgör. Marknaden är effektiv vilket betyder att över tid är det ytterst få fonder som lyckas slå index – och att ha turen/skickligheten att hitta dessa för småspararna är näst intill omöjlig.
Dyrt är sämre än billigt
Bankernas säljare, eller rådgivare som de kallas, har inget incitament för att rekommendera billiga indexfonder till sina kunder utan lyfter fram och säljer de aktivt förvaltade fonder som banken erbjuder. Både banken och säljarna tjänar bättre på dessa vilket gör att man aldrig blir rekommenderad en indexfond vid mötet hos banken. Detta trots att många av bankernas fonder inte ens försöker slå index utan de fungerar som ”dolda indexfonder” och trots att de inte har någon historisk statistik som visar att deras aktivt förvaltade fonder har avkastad bättre än deras indexfonder.
”Det är höjden av cynism”, säger Joel under seminariet. ”Säljaren säger till kunden att de ska köpa en aktivt förvaltad fond, som är dyrare än index, och sen försöker de inte ens att slå index” fortsätter han
”Sju miljarder ska betalas tillbaka till spararna”
Allmänna reklamationsnämnden prövar just nu ärendet där organisationen Aktiespararna har lämnat in ett klagomål där de kräver att fondbolaget Swedbank Robur betalar tillbaka sju miljarder kronor till fondspararna. Oavsett hur det går planerar Aktiespararna att dra Swedbank Robur inför vanlig domstol.
Jag hoppas att Joels bok är startskottet på en upprensning av denna bransch. Till dess rekommenderar jag indexfonder. Avslutar med ett citat från den kände amerikanska affärsmannen och investeraren Warren Buffet:
"The best way in my view is to just buy a low-cost index fund and keep buying it regularly over time…
"If you buy it over time, you won't buy at the bottom, but you won't buy it all at the top either."
Relaterade artiklar
Aktivt förvaltade fonder eller indexfonder. Väljer du rätt?
Fondernas avgifter blir billigare. Varje procent ger dig betydligt högre avkastning!
Bara 1 av 12 av storbankernas fonder har slagit index 2013
Du får sämre avkastning på dyra fonder!
Alla bevis pekar på att bankerna har fel!
Nyheter för dig och din plånbok!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.