Månadssparande – enkla vägen till ekonomisk trygghet

3 minuters läsning
Månadssparande – enkla vägen till ekonomisk trygghet

Att månadsspara via en automatisk överföring är kanske den absolut enklaste vägen till ekonomisk trygghet. Få saker har en så stor påverkan på din ekonomi som ränta-på-ränta från ett automatiskt sparande.

Funderar du på att börja spara? Eller har du idag redan ett sparande men känner att du inte riktigt har en strategi? Kanske att det blir lite som det blir? Oroa dig inte. Det finns ett sätt som förmodligen är det absolut viktigaste för att få dina pengar att växa, nämligen det gamla hederliga månadssparandet.

Det bästa sparandet är det som blir av

Slår du upp en finanstidning idag, scrollar på Twitter eller hänger i ett börsforum så är det lätt att känna sig vilsen. Det finns förmodligen lika många investeringsstrategier som det finns sparare idag. Någon tycker att du ska satsa på fonder inom hållbar teknik, någon annan tycker att gamingaktier är framtiden och köper du inte guld så missar du århundradets chans.

Det är lätt att bli matt om man vill försöka hänga med i allt som sker men här tänkte vi tipsa om det absolut viktigaste för att du ska nå framgång i ditt sparande. Nämligen…just det…att du sparar.

En självklarhet kan tyckas. Det krävs inget geni för att inse detta men faktum är att ett automatiskt sparande kan göra underverk för din ekonomi på sikt.

Månadsspara via automatisk överföring

Ett automatiskt sparande går till som så att du sätter upp en viss summa som förs över vid ett givet datum varje månad till ett konto du sparar på. Det kan vara ett sparkonto där du sparar till en buffert, semester eller kontantinsats med mera men det kan också handla om ett sparande på exempelvis ett investeringssparkonto där du investerar i aktier och fonder.

Det smarta med månadssparande är framför allt två saker:

 1. Sparandet blir av. Pengarna förs över automatiskt varje månad. Du behöver själv inte vara aktiv
   
 2. Du vänjer dig vid att vara utan pengarna – du ser dem knappt förrän de är på ditt investeringskonto

Risken med att inte ha en automatisk överföring är att det helt enkelt inte finns några pengar att spara eller investera den dag du loggar in på internetbanken. Pengar har en tendens att vilja flytta på sig och om du inte har tillräcklig självdisciplin så är risken överhängande att du börjar köpa onödiga prylar eller liknande istället för det du egentligen ville att pengarna skulle gå – till sparandet.

Missförstå mig inte. Självklart ska man få köpa saker och unna sig av vad livet har att erbjuda. Men om du känner igen dig i att sparandet inte riktigt blir av på det sätt du egentligen vill så är den automatiska överföringen guld värd.

Månadsspara till olika syften

Bäst effekt i ditt sparande får du om du har ett automatiskt månadssparande till alla dina eventuella olika konton.

Till exempel:

 • Buffertsparande
 • Semesterkonto
 • Eventuellt barnsparande
 • Aktie/fonddepå, investeringssparkonto, kapitalförsäkring
 • Privat pensionssparande

Ju längre tidshorisont i sparandet ju mer risk kan du också ta. Tänk sparkonto när det gäller pengar du kan behöva ha tillgängligt på kort sikt och aktier/fonder i ett långsiktigt sparande som exempelvis till pensionen med mera.

Ränta-på-ränta – det åttonde underverket

Albert Einstein lär en gång ha sagt att ränta-på-ränta effekten är världens åttonde underverk. För dig som månadssparar kommer ränta-på-ränta effekten att få dramatiska effekter över tid.

I åttonde underverket som gör dig rik ger vi exempel på hur Lucas och Elsa börjar månadsspara och vilken avkastning de får över tid om börsen går upp med 7 procent per år:

När Lucas och Elsa fyllde 23 år började de arbeta och få en egen lön. De bestämde sig då för att de kunde lägga undan 500 kr varje månad i ett löpande sparande.

 • På 30-årsdagen (7 års sparande) har de totalt satt in 42 000 kronor som hunnit växa till 53 873 kronor
   
 • På 50-årsdagen (27 års sparande) har de totalt satt in 162 000 kronor som hunnit växa till 463 673 kronor
   
 • På 65-årsdagen (42 års sparande) har de totalt satt in 252 000 kronor som hunnit växa till hela 1 435 720 kronor

Gör som Albert Einstein, börja månadsspara med automatisk överföring och låt ränta-på-ränta effekten göra underverk för din ekonomi.


Skriven av Mikael Karlsson på Finansportalen

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Kan du sänka matkostnaderna med 34 000 kronor per år?

1 minuts läsning

Konsumentverket gör varje år kostnadsberäkningar för olika utgiftsposter i ett hushåll. En av utgiftsposterna är livsmedel. Så här ser siffrorna ut för 2021: Kostnad per månad och åldersgrupp. All mat lagas hemma   ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)