Många kunder (du?) kan få betydligt lägre elräkning nästa år

4 minuters läsning
Många kunder (du?) kan få betydligt lägre elräkning nästa år

Lagom till att temperaturen började sjunka under nollan runtom i landet, och med det en stigande elförbrukning, kom ett glädjande besked igår. Många hushåll kan nämligen få sänkta elnätsavgifter från och med 2020. En uppskattning för er med Vattenfall, Eon och Ellevio är att elnätsavgiften kan sjunka med upp till 20-30 procent.


Det är Energimarknadsinspektionen som låter meddela att de fattat ett beslut som tvingar elnätsföretagen att sänka sina avgifter från och med 2020. I denna artikel berättar vi om varför och hur mycket lägre elräkningen kan bli framöver på grund av detta.

Elnätet – En monopolmarknad

Du som är elkund har kanske märkt att du måste betala två olika avgifter för din el. Den ena är till elleverantören för den förbrukning du gör av med och den andra är till elnätsföretaget där du bor.

Ibland hamnar dessa avgifter på samma faktura i de fall man är kund hos samma bolag men de flesta elkunder får sin faktura från två olika håll, elleverantören respektive elnätsföretaget.

Även om elbranschen är avreglerad så har elnätsföretagen fortfarande monopol på elnätet där du bor. Hur mycket du än vill byta bolag så går det inte. Du är fast hos dem. Det enda sättet att komma undan om du skulle vilja är att flytta till en ny adress där ett annat bolag äger elnätet. Detta speciella förhållande gör att svenska Energimarknadsinspektionen fått till uppgift att se till att elnätsföretagen inte utnyttjar monopolsituationen. Den som är lite konspiratoriskt lagd kan tänka sig att utan en begränsande myndighet hade elnätsavgifterna varit bra mycket högre än vad de är idag.

Energimarknadsinspektionen reglerar elnätsföretagen

Ja det är alltså Energimarknadsinspektionen (Ei) som har till uppgift att se till att elnätsföretagen sköter sig. Bland annat beslutar Ei om intäktsramar för bolagen. Det betyder i korthet att myndigheten sätter ett tak för hur mycket pengar de får tjäna. De har ju ett monopol trots allt. Denna begränsning kallas för intäktsram och det är nya sådana som gör att du kan få en lägre elräkning från och med nästa år.

Intäktsramar för elnätsföretagen

Intäktsramarna gäller för en fyraårsperiod och nu är det dags för en ny sådan mellan 2020-2023. Intäktsramen är tänkt att täcka elnätsföretagens kostnader och investeringar samt ge en rimlig avkastning på det investerade kapitalet.

Vad som är en rimlig avkastning kan de lärde tvista om. Tillhör du de hushåll som sett sin elnätsavgift åka rakt upp i skyn är det lätt att hålla sig för skratt när du hör ”rimlig avkastning” men så säger regelverket i alla fall. Förutom att intäktsramarna ska täcka företagens kostnader och ge en vinst ska Ei också beakta elkunderna som ju faktiskt är de som ska betala kalaset.

Nytt beslut kan ge lägre elräkning…

Hösten 2018 meddelade regeringen att man beslutat om skärpta regler för Ei:s tillsyn under 2020-2023. Syftet med beslutet var bland annat rimliga avgifter för Sveriges elnätskunder. Under en tioårsperiod hade avgifterna i många fall ökat med uppemot 60 procent.

Utifrån regeringens beslut landade Ei nyligen i att intäktsramarna för kommande fyraårsperiod ska vara 166 miljarder kronor. En siffra som inte säger oss så mycket men för de 175 elnätsföretag som berörs betyder det att de inte får fakturera oss kunder lika mycket som tidigare.

Totalt har intäkterna kapats med ungefär 50-60 miljarder kronor jämfört med 2016-2019. Något som fått elnätsföretagen att gå i taket och lett till att de flesta överklagat beslutet.

…men en del kan räkna med högre avgifter

Även om Ei bedömer att det nya regelverket leder till sänkta elnätsavgifter för många kunder kommer variationerna runtom i landet vara stora. Vissa kunder kommer till och med få höjda avgifter.

Så mycket lägre kan elnätsavgiften bli

Även om det inte går att säga exakt hur de nya reglerna påverkar elkunderna runtom i landet står det klart att de tre stora elnätsföretagen, Vattenfall, Eon och Ellevio, blir de som förmodligen får sänka sina avgifter mest.

– De tre stora har ju höjt mest tidigare, de behöver göra större sänkningar än övriga elnätsföretag, säger Tony Rosten, ställföreträdande generaldirektör för Energimarknadsinspektionen i en intervju till TT.

Som mest kan det handla om prissänkningar på uppemot 20-30 procent för kunder till dessa bolag vilket kan betyda tusenlappar om året för en villaägare.

För tidigt att ropa hej (men det ser bra ut)

Så stora intäktstapp har fått de flesta elnätsbolagen att överklaga Ei:s beslut, så innan alla överklaganden processats klart är det för tidigt att korka upp Champagnen. Dock kan vi lägga den på kylning så länge för mycket pekar på att elkunder generellt kommer få lägre avgifter de kommande fyra åren.

5 snabba tips som ger lägre elräkning

 • Stäng av apparater på standby-läge, laddare, adapters samt datorer och annan utrustning som inte används
   
 • Sänk innetemperatur. En grad mindre sparar 5 procent i förbrukning
   
 • Diska och tvätta enligt tillverkarens instruktioner
   
 • Duscha så kort tid som möjligt
   
 • Byt till ett billigare elavtal: Jämför ditt elavtal här och se hur mycket du kan spara >>


Text lånad av finansportalen.se

 

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vill du att dina anhöriga ska få din intjänade pension om du går bort? Läs då detta.

2 minuters läsning

Efterlevandeskydd i tjänstepensionen Efterlevandeskyddet i tjänstepensionen ger din eller dina förmånstagare rätt till hela eller delar av innestående pensionskapital om du avlider. Förmånstagare kan vara maka/make, registrerad partner, sambo, barn, s...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)