Maria 42 år har blivit äldre!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning
Maria 42 år har blivit äldre!

Statistisk årsbok 2012 ger oss tusentals intressanta fakta om det svenska samhället och om hur medelsvensken lever


Mikael 40 år och Maria 42 år har blivit äldre, fetare, skaffat sig högre utbildning och lägger mer och mer pengar på kommunikation. Maria är gift, har två barn och arbetar inom vård och omsorg. Mikael jobbar inom tillverkningsindustrin. Marias familj bor i en villa, kör en silverfärgad Volvo och har en dator med internetuppkoppling hemma. Barnen har egna rum och varsin mobil. Maria och hennes man har en disponibel månadsinkomst på 47 000 kronor och deras utgifter ligger i genomsnitt på 35 000 kronor. Familjens boendekostnad utgör omkring en fjärdedel av månadsutgifterna.

Statistiska centralbyrån (SCB) tar varje år fram en statistisk årsbok för Sverige och det är här som vi kan läsa om Maria och Mikael. Nedan följer några intressanta fakta ur årsbok 2012:

  • Sveriges befolknings kroppsvikt har ökat under mer än tre decennier för män och kvinnor i samtliga åldersgrupper. Under denna tid har medelsvenskens dagliga energitillförsel från livsmedel ökat med cirka 7 procent till 3100 kalorier.
  • Vi är fler högutbildade än någonsin. Den allra mest välutbildade gruppen av befolkningen är kvinnor i åldern 25-34 år
  • 22 procent av flickor 10-12 år mejlar, chattar eller surfar minst en timme per dag. I gruppen 13-15 år är siffran 66 procent. Motsvarande siffra för pojkar är 20 respektive 44 procent.
  • Vi konsumerar mer alkohol. Sedan 1990 har ökningen varit stor – vi dricker 70 procent mer starköl och 80 procent mer vin!
  • Vi kör mer miljöbilar. Mellan 2007 och 2009 ökade antalet personbilar i trafik drivna på ”bensin/etanol” från 398 till 48 097 stycken
  • Vindkraftens framfart går långsammare men närmar sig 2 procent av elproduktionen. Kärnkraftens elproduktion blev förra året den lägsta på tjugofem år och minskade med 18,4 procent.
  • Återvinningen visar på toppnoteringar. Återvinning av metallförpackningar och tidningspapper har nått 91 procent
  • Antalet anmälda brott har ökat med 2 procent (drygt 1,4 miljoner brott anmäldes under 2011).
  • År 2011 spenderade vi 26,8 procent av vår totala konsumtion på bostad, gas och uppvärmning.

 

Hushållens konsumtion 2011

 

Det går att urskilja trender i hushållens konsumtionsmönster även om ett skäl till att konsumtionsmönstret ändras är att vissa varor och tjänster ökar mer i pris än andra. Det som framförallt har ökat på senare tid är vår konsumtion av kommunikation såsom telefoni och internet och övriga tjänster där personlig service och samhällsservice ingår.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Snittprutaren sparar 6800 kronor

1 minuts läsning

I februari i år drog Claes Hemberg (Sparekonom på Avanza Bank) igång ett uppror mot höga bolåneräntor genom twitterkampanjen #sägdinränta. Nu hakar även SvD Näringsliv på kampanjen och här kan du skriva in vilken ränta du har...

Föregående artikel