”Mellan 2020 och 2025 kan elpriset komma att fördubblas”

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
”Mellan 2020 och 2025 kan elpriset komma att fördubblas”

Historiskt låga elpriser kommer vi som konsumenter kunna se fram emot några år framöver skriver Dagens Industri. Men sen blir elen betydligt dyrare.

Enligt Andreas Myhre, elförvaltningschef på det norska energibolaget Los Energy, kan elpriset komma att fördubblas mellan 2020 och 2025. En av anledningarna är de svenska kärnkraftverken som står inför stora investeringar för att leva upp till EU:s nya säkerhetsregler. Även de fyra reaktorer som ska tas ur bruk senast 2020 på grund av renoveringsbehov kommer att påverka elpriset.

Elbolaget Bixia spår att priserna kommer att falla fram till 2019 för att stiga igen under åren 2020 till 2022, för att 2030 bli 20 procent högre än idag. Bixia räknar samtidigt med att vår elanvädning kommer att öka, både på grund av att vi blir fler men också för att fler elbilar kommer in på marknaden.



Ska man binda sitt elavtal nu?
Så här svarar Joakim Ottander, Energiexpert EliQ AB, och expert i Compricers expertpanel:

Om man bor i lägenhet och har relativt låg elförbrukning och/eller anser att man har råd att betala för kortare extrema elpristoppar skulle jag definitivt välja ett rörligt elavtal (vilket över en längre period nästan alltid lönar sig). Om man däremot bor i en stor eluppvärmd villa och vill undvika chockhöga elräkningar under vintermånaderna så rekommenderar jag ett fastprisavtal alternativt ett mixat eller ”vintersäkrat” elavtal som är en kombination av fast och rörligt där man ”köper” ett tak under dom kalla vintermånaderna.

Personligen rekommenderar jag rörligt avtal om du har råd med tillfälliga toppar i elpris och förbrukning, det brukar löna sig i det långa loppet (precis som rörlig boränta). Att binda ditt elpris blir som en försäkring och gör att du får bättre koll på dina kostnader under bindningstiden.

Jämför ditt elavtal så du inte betalar onödigt mycket.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Snart är de ogiltiga. Våra gamla 1-, 2- och 5-kronorsmynt

1 minuts läsning

Handla upp dem enklaste sättet Enklaste sättet att bli av med dina gamla mynt och sedlar är att helt enkelt handla upp dem. Du kan också sätta in mynten på ditt konto på banken du är kund hos. På Riksbanken sida Myntkartan kan du söka efter d...

Föregående artikel
Vad betalar dina grannar i boränta?
1 minuts läsning