Mindre banker ger lägre boränta – och högre sparränta

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Mindre banker ger lägre boränta – och högre sparränta

Snitträntorna för juni är här och som Svenska Dagbladet skriver: ”Nischbankerna brädar storbankerna både när det kommer till snitträntor på bolån och inlåningsräntor”.


Ålandsbanken, Danske Bank och MittBolån rapporterar lägst snittränta för juni
Ålandsbanken fortsätter att ligga lägst i juni med en snittränta på 1,34 procent (för rörligt bolån) följt av MittBolån (som förmedlar bolån) med 1,42 procent. På bronsplats kommer Danske Bank med en snittränta på 1,44 procent.

På jumbopallen hittar vi Ikano Bank, Handelsbanken och Länsförsäkringar
Högst snittränta för rörliga bolån (3 mån) redovisar Ikano Bank för juni månad med en ränta på 1,68 procent. Handelsbankens snittränta låg på 1,67 procent följt av Länsförsäkringar med en snittränta på 1,65 procent.

Snitträntorna viktiga att hålla koll på
Står du inför en omförhandling av din ränta och/eller inför att ta ett nytt lån bör du studera snitträntorna och förändringen av dessa hos bankerna. Som SvD skriver har SEB höjt snitträntan på rörlig ränta med 20 punkter på ett år vilket kan avspegla en strängare policy, som kan leda till att det är svårare att förhandla sig till en bra ränta hos dem. Samtidigt har andra banker kampanjer för att locka till sig kunder – vilket kan ge dig en fördel i ränteförhandlingarna.

”Räntorna är så låga så det blir ingen skillnad” kanske någon tänker nu. Fel fel fel säger jag. Om du har ett lån på tre miljoner så betyder skillnaden i snittränta mellan Handelsbanken och Ålandsbanken (0,33%) 6 930 kronor per år.

Sparkonto:
Storbank = 0 %
Nischbank = 0,9 procent

Svenska Dagbladet skriver ”Lilla banken slår stora banken med råge” och så är fallet även med räntan på sparkontot. Storbankerna erbjuder 0 procent i ränta på sina rörliga sparkonton samtidigt som runt tio nischbanker erbjuder 0,7 procent eller mer för sina rörliga sparkonton med insättningsgaranti.

  • Öppna ett sparkonto hos en nischbank (se till att du har insättningsgaranti)
  • Se över vilken boränta du har idag och sammanställ din ekonomi
  • Jämför snitträntorna hos alla banker
  • Kontakta ett flertal banker eller låt Compricer Bolån hjälpa dig med detta
  • Be om offerter från bankerna
  • Ställ bankerna mot varandra

= Mer pengar i plånboken!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Du får nya amorteringskravet om du byter till dessa banker

1 minuts läsning

Två av storbankerna räknar ett flyttat lån som ett nytt lån Swedbank och SEB räknar även ett flyttat lån som ett nytt lån. Har du alltså ett bostadslån hos en annan bank och vill flytta ditt befintliga lån till Swedbank eller SEB s...

Föregående artikel