Mobilen på utlandssemestern - bästa tipsen
Konsumentverket, Post- och telestyrelsen (PTS) och Telekområdgivarna har sammanställt tips för vad du ska tänka på när du reser utomlands med mobilen. Här är deras bästa tips.
Kolla vad som gäller i landet du reser till
Se till att du kontrollerar med din operatör vilka priser och villkor som gäller i det land/de länder som du tänker resa till. Det gäller särskilt om du reser till länder utanför EU. Ibland kan du få erbjudanden via sms när du kommer till landet. Det kan vara värt att fundera kring om det är värt att anta detta givet att du tänker dig att använda internettjänster. Då har du iallafall koll på vad ditt surfande kommer att kosta.
Surfspärr
Alla svenska mobiloperatörer ska erbjuda en kostnadsfri spärrfunktion för när du surfar i annat land med mobil eller mobilt bredband. Spärren innebär att du automatiskt ska få ett meddelande om att summan närmar sig en gräns på 50 euro, dvs. ca 580 kronor (inklusive moms). Operatörerna ska erbjuda dig samma spärr när du reser till länder utanför EU. I vissa länder är en sådan spärr inte möjlig men du ska då få ett meddelande om det.
Stäng av datatrafik i mobilen
Din telefon kan koppla upp sig på nätet utan att du själv gör något aktivt, exempelvis för att hämta hem e-postmeddelanden. Det är därför värt att stänga av möjligheten att koppla upp sig mot en utländsk operatör (roaming). Nedan kan du se hur detta ser ut i iPhone (varierar såklart mellan olika telefoner).
Stäng av mobilsvaret (röstbrevlådan) innan du kommit utomlands
Om du inte behöver kunna ta emot några mobilsvar kan det vara värt att stänga av röstbrevlådan. Om du reser utanför EU kan du få betala både för att ta emot och lyssna av meddelanden som spelats in på ditt mobilsvar.
Pristak
Inom EU finns sedan flera år pristak för samtal (inkommande och utgående), sms och för surf.
Maxpriserna (ink. moms) är som följer: ringda samtal: 2,21 kr/min, ta emot samtal: 0,58 kr/min, sms: 0,70 kr, surf: 2,33 kr/megabyte.
Nyheter för dig och din plånbok!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.