När det blir strömavbrott

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El /
2 minuters läsning
När det blir strömavbrott

Batteridriven radio, ficklampa, håll kyl och frys stängda, tappa upp vatten, håll värmen och skaffa en powerbank.

Jag fick ett mejl från Telge energi häromdagen med en checklista om hur man kan vara förberedd på ett strömavbrott som jag tänkte dela med er.

När det slocknar

Börja med att kolla om det lyser hos grannarna eller på gatan utanför. Gör det inte det så är det strömavbrott, och då är det första du ska göra att kontakta ditt elnätsbolag. Kolla deras hemsida från telefonen för mer info, eller ring dem för att göra en felanmälan om avbrottet är så lokalt att de inte hunnit upptäcka det ännu. Ett litet start-tips är att ta reda på vilket elnätsbolag du har och vad numret till dem är i förväg

Följ våra 6 enkla steg

Några av stegen behöver du fixa i förväg och några gör du när strömavbrottet väl är ett faktum, men om du tar hjälp av listan nedan så behöver nästa strömavbrott inte vara så jobbigt:

 1. Ha en batteridriven radio hemma; är det ett långt avbrott kommer de meddela det i lokalradion. En sådan måste förstås skaffas i förväg.
   
 2. Ha en bra ficklampa. Det finns i mobilen, men du kanske inte vill slösa med mobilbatteriet innan du vet när du kan ladda den igen.
   
 3. Öppna och stäng inte kyl och frys i onödan. Varorna där kan hålla sig så länge som 20 timmar om du inte öppnar.
   
 4. Tappa upp vatten i badkar, hinkar, dunkar eller flaskor. Strömavbrott kan slå ut vattenpumpar så att vattnet i kranen faktiskt tar slut.
   
 5. Håll värmen. Välj ett rum där alla i hushållet samlas. Klä på er extra kläder och använd filtar och mattor som isolering på golvet och vid fönstren. Stäng dörren till rummet. På det här sättet värmer ni faktiskt upp varandra!
   
 6. Ha en extra powerbank, ett reservbatteri eller varför inte en solcellsdriven laddare (måste så klart också fixas i förväg) så att ni kan ladda mobilerna. Det går också att ladda dem i bilen, om det krisar.


6 ½. Sen är det förstås också en poäng att alltid ha extra säkringar hemma för ibland kan ju faktiskt strömavbrottet vara så lokalt som i din egen elanläggning och då löser du det själv på två minuter istället!

Så där, svårare än så behöver det inte vara att klara ett strömavbrott i vinter.

Mer information:


Lästips:


Passa på att se över ditt elavtal när du kollar upp telefonnummer till ditt elnätsbolag. Vad har du för elhandelsbolag och har du ett bra pris? Jämför din el här >>

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan så hittar vi det bästa avtalet för dig!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Nu är det klart: Uppskovsräntan slopas. Ska du begära omprövning?

2 minuters läsning

När du säljer en bostad med vinst ska du betala 22 procent av vinsten i vinstskatt. Om du vill kan du, i vissa fall, skjuta på vinstskatten dvs. göra uppskov. Och nu alltså utan att behöva betala ränta på uppskovet. Du har fortfarande kvar skatteskulden ...

Föregående artikel