När Katy Perry förutsåg bostadsmarknaden

När Katy Perry förutsåg bostadsmarknaden

Lån Som Katy Perrys berömda sång, Hot n’ Cold, så ser rubrikerna om bostadsmarknaden ut från den ena dagen till den andra. Ett axplock följer:

”Priserna på både bostadsrätter och villor sjönk i november, jämfört med oktober. Därmed är den återhämtning på bostadsmarknaden som syntes efter sommaren bruten, menar Svensk Mäklarstatistik.” /DN 5 dec 2018

”Veidekke: Bostadspriserna stiger fram till 2020.” /SVD 11 dec 2018

”Ett delat land. Färska siffror över bostadsprisutvecklingen visar fortsatt stora skillnader i olika delar av landet. I en kommun har priserna på småhus fallit med 13 procent på ett år – i en annan har de stigit med 12 procent.” /SVD 8 dec 2018

”Priset på bostäder pekar återigen nedåt i Göteborg, vilket ytterligare banar väg för den som går i köptankar. Men pristappet varierar mycket mellan stadsdelarna. Två områden går mot strömmen.” /GP 7 dec 2018

Hur ska man tolka dessa siffror? Dyker vi in djupare i statistiken från SCB ser vi att bostadsmarknaden inte är svart eller vit. I stor-Stockholm är prisfallet -7 % men i stor-Göteborg är det blygsamma -1 % och i stor-Malmö +1% på årsbasis (december 2018). I vissa kommuner har priserna stigit med flertalet procent, i andra sjunkit med lika mycket. Hur ska du då som blivande fastighetsägare tänka? Ska du ens våga dig på att köpa en bostad?

Att köpa en bostad för att bo i behöver inte färgas allt för mycket av statistiken. Du vet inte när absolut botten är nådd och troligtvis kommer de flesta misslyckas med att pricka in den perfekta tidpunkten.  En uppgång idag garanterar inte mot ett fall imorgon och tvärtom. Samtidigt som priserna i ett visst område och med liknande storlek kan ge en indikation på vad en köpare kan tänkas ge så kan två grannfastigheter säljas till priser som skiljer sig mer än ett par procent både beroende på skick men även ett visst mått av tillfällighet. Kanske kommer en köpare med specifika önskemål i rätt läge och är villig att betala mer?

Funderar du på att köpa en fastighet i hopp om att göra en snabb bostadskarriär så är läget inte riktigt nu. Behöver du däremot ett hem är läget i dag lika bra som något annat. Det finns fler aspekter att bedöma innan du väljer var och hur du vill bo som påverkar priset. Är det ett attraktivt läge? Planeras det att byggas nytt i området och vilken typ av bebyggelse? Finns det allmänna kommunikationsmedel, skolor, vårdcentral etc.? Hur ser kriminaliteten ut? Jag tror att sådana aspekter är mer intressanta än om priserna har gått upp eller ner ett par procent det senaste året.

Ingen vill betala ett överpris, det förstår jag också. Speciellt inte när det innebär att du behöver låna pengar. Mycket pengar. Samtidigt så har ingen en spåkula som ger oss alla svaren. Det du kan göra är att se till att inte belåna dig maximalt och amortera lite extra nu medan räntorna fortfarande är låga. Mitt råd är därför köp en bostad utifrån dina behov och utifrån en realistisk ekonomisk kalkyl som även ger dig marginaler att leva, i en bostad som du kan trivas med i flera år.


Skriven av Sharon Lavie, Familjeekonom Ikano Bank, och expert i Compricers Expertpanel.


Kolla bankernas listräntor och snitträntor för bolånen

Här ser du en översikt över bankernas officiella listräntor samt snitträntor för bolån, inklusive Mittbolån som är vår bolånetjänst som jämför bankernas räntor åt dig.
Den lägsta räntan för varje bindningstid markeras i fet stil. Drar du musen över önskad listränta kan du se hur och när räntan senast förändrats. De röda och gröna pilarna markerar räntor som ändrats under de två senaste veckorna. Om du vill sortera i tabellen klickar du på rubrikerna i tabellhuvudet. Notera att snitträntorna avser en historisk period medan listräntorna är de som är aktuella idag.
  • 3 mån-2 år
  • 3-5 år
  • 7-10 år

Aktuella räntor för dig som har svårt att få lån

Här ser du en översikt av aktörer som erbjuder bolån till dig som har svårt att få lån.
Uppläggningsavgift Krav på säkerhet
MittBolån.se Snittränta:
4.30 %
Upplägg.avg. 1850kr, Värderingsavg. 1995kr Villa, radhus, bostadsrätt eller fritidshus
Nordax Bank Snittränta:
5.61 %
Upplägg.avg. 1850kr, Värderingsavg. 1995kr, Ev. räntepåslag Villa, radhus, bostadsrätt eller fritidshus
Svea Ekonomi Snittränta:
4.67 %
Upplägg.avg. 5000kr Villa, bostadsrätt, fritidshus
Marginalen Snittränta:
5.21 %
Kredithanteringsavg. 3500kr, Upplägg.avg 1000k Ev.räntepåslag Villa, radhus, fritidshus eller bostadsrätt
BlueStep Bank AB (publ). Snittränta:
5.32%
Upplägg.avg. 1850kr, Värderingsavg. 1995kr Ev. räntepåslag Villa, radhus, bostadsrätt eller fritidshus

Övrig information

I tabellen anges bankernas officiella räntor (listräntor) samt snitträntor. Notera att listräntorna är de som är aktuella idag medan snitträntorna avser en historisk period. Man kan således inte rakt av jämföra dessa. När du ansöker om lån är det värt att förhandla om räntan. Vi hoppas att denna information kan hjälpa dig i din förhandling. Innan du tar ett bolån bör du göra en bolånekalkyl.

Compricers mål är att alla långivare ska finnas med i jämförelsen. Vi tar tacksamt emot tips och förslag på nya aktörer till vår jämförelse. Kontakta oss på info@compricer.se

Jämförs just nu Compricer

Trafikförsäkring, Alfa 159 sw 2,2 jts

Lägst årskostnad 9 742 kr
Högst årskostnad 18 048 kr
Att spara 8 306 kr

Jämför här

Bilförsäkring Compricer

Bilförsäkring Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Senaste nyheterna Compricer

2018 års inkomstuppgifter för över 2,5 miljoner svenskar registrerade

2019-04-16

Nyhet

Lån I förra veckan kom taxeringsuppgifter för 2018 in i UCs system. Det innebär att när en kreditupplysning görs från och med nu så kommer 2018 års inkomstuppgifter att finnas med.

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Fyll i din e-postadress nedan:

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Vi stödjer MinStoraDag! Compricer

Min Stora dag

Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!

Compricer Wiki Compricer

Wiki Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Till Wikin