När kommer räntan på bolånen att gå upp?

Det är en bra fråga och en fråga som tyvärr är omöjlig att svara på. Riksbanken, som sätter styrräntan (reporäntan), sa i sitt senaste besked (april 2021) att de planerar att låta räntan ligga kvar på noll fram till åtminstone Q2 2024.
Styrräntan är viktig för bankerna när de sätter sin ränta men det finns fler saker som styr vilka räntor bankerna sätter. Långivarna i Sverige får sätta vilka räntor de vill och behöver inte följa reporäntan. Följaktligen styr även konkurrensen på marknaden vilka räntor långivarna erbjuder. När fler långivare med lägre ränteerbjudanden dyker upp ser vi ofta de etablerade bankerna justera sina räntor nedåt. Även marknadsräntor och förväntningar på framtiden både gällande den framtida räntan och sveriges ekonomi påverkar våra bostadsräntor.
Eftersom det är så svårt att sia om räntorna är det viktigt att tänka att allt kan hända. Att vara förberedd. Det är viktigt att inte belåna sig för hårt och att man ser till att man har en förmånlig ränta dvs att man har en bra ränterabatt och inte betalar listräntan. Idag skiljer räntorna rejält mellan bankerna. Får du ner din ränta från 2 procent till 1,5 procent så sparar du 5 000 kronor per miljon du lånar, per år (före ränteavdrag).
Detta är en fråga från Aftonbladet där jag svarar på läsarnas frågor under rubriken Fråga ekonomen.

Om skribenten
Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.
År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!