Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el

Sharon Lavie
Sharon Lavie
4 minuters läsning
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el

En villa med en förbrukning på 20 000 kWh kan spara 7 020 kronor per år. Det skriver Sharon Lavie, sparekonom på Schibsted, när hon uppmanar en halv miljon hushåll att se till att de inte har tillsvidareavtal.

Trots att det finns tusenlappar att tjäna på att aktivt välja ett elavtal är det nästan en halv miljon hushåll som missar just detta och har ofördelaktiga tillsvidareavtal (numera kallas de anvisat avtal) som kostar onödigt mycket pengar. Och det är egentligen inte så konstigt, så länge lampan lyser när du vill och kylen surrar som den ska tänker du nog inte så mycket på elen i ditt hem. Det är lite som syret i luften, det bara finns där. Har du ett stort hushåll blir effekten större men även du som har ett mindre hem kanske vill göra något annat med dina pengar än att betala onödigt höga elräkningar. Du får inget mervärde heller. Elen är varken rosa, doftar liljor eller är extra skonsam mot dina apparater bara för att du betalar mer. Det är en ren förlustaffär för dig.

Vad är tillsvidareavtal/ anvisat avtal?

Ett tillsvidareavtal eller anvisat avtal är ett avtal som du som inte har gjort ett aktivt val får med en elleverantör i ditt område när du flyttar in i en fastighet. Till skillnad från elnätsleverantören som äger de fysiska ledningarna till din fastighet och som du inte kan välja, kan du välja elleverantör och vilket typ av avtal du vill ha med det. Gör du inget val får du alltså den elleverantör som du blivit tilldelad och ett pris som i snitt är 30 procent högre än tex ett rörligt avtal på marknaden.

Inte bara ett problem för unga

Många unga som flyttar till sin första bostad missar just att välja en elleverantör och skriva ett avtal och låter tillsvidareavtalet löpa på tills de flyttar och då får ett nytt tillsvidareavtal. Men det är inte bara ett problem för unga eftersom det är lätt att glömma bort att förnya ett elavtal och ha koll på när avtalet har gått ut. Det är endast drygt vart fjärde hushåll som förhandlar om sitt elavtal varje år. Ett misstag är att tro att om man inte gjort ett nytt val när avtalet gått ut så fortsätter samma typ av avtal gälla tills man ger nya besked. Så är det alltså inte. När ditt avtal löpt ut halkar du tillbaka till ett tillsvidareavtal.
Ett tillsvidarepris/ anvisningspris är alltid dyrare än både rörliga och fasta avtal. Det är därför viktigt att du både tecknar ett och kommer ihåg att ha koll på när det är dags att teckna om det.

Räkneexempel:

  • Lägenhet med förbrukning 5000 kWh per år kan spara mellan 100–150 kr varje månad genom att byta från ett anvisat avtal till ett rörligt avtal. På ett år kan det bli 1 800 kr.
     
  • Villa med förbrukning 20 000 kWh per år kan spara mellan 560–585 kr varje månad genom att byta från anvisat avtal till ett rörligt avtal. På ett år kan det bli 7 020 kr.

Siffrorna är baserade på SCB senaste rapporter i kategorin priser på elenergi med tillägg av moms 25% vilket gör skillnaden för hushållen ännu större.

Tre tips till dig som vill ifrån tillsvidareavtalet

1. Förhandla med din nuvarande elleverantör. Du kan kontakta din elleverantör och be att få teckna ett nytt avtal. Fastpris eller rörligt är upp till dig. Var extra uppmärksam på om priset du blir erbjuden är en temporär rabatt och när den i så fall slutar gälla. Fråga även efter andra avgifter som tillkommer förutom kilowattpriset.

2. Jämför elavtal på en jämförelsesite. Här kan du ofta fylla i din egen förbrukning, skillnader i rörligt eller fast pris och olika bindningstid. Även här gäller det att se till priset inte plötsligt förändras efter den initiala kampanjtiden och sedan blir dyrare. Det gäller med andra ord att ha koll själv. Det finns flera aktörer på marknaden.

3. Ta hjälp av ett företag som bevakar elpriset åt dig. Du låter företaget förhandla ett nytt elavtal automatiskt varje år. På så sätt behöver du inte lägga tiden på att jämföra själv eller ha koll på när avtalet upphör och du får ett bra pris utan dolda avgifter. Detta passar dig som inte vill bevaka ditt elavtal eller inte vill lägga tid på att göra om samma procedur varje, vartannat eller vart tredje år.

Här kan du jämföra elavtal där du bor >>

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

123 45

Sharon Lavie

Om skribenten

Sharon Lavie, Sparekonom Lendo

Sharon Lavie är sparekonom på Lendo och har jobbat med privatekonomi och konsumenträtt i 19 år. Med lång erfarenhet av arbete på Konsumentverket och dessförinnan som både budget-och skuldrådgivare och konsumentvägledare är hennes ambition att kunna hjälpa dig fatta kloka beslut kring din ekonomi och stärka dina konsumentkunskaper.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Sparkonton utan insättningsgaranti förbjuds

1 minuts läsning

Idag finns det ett antal aktörer som erbjuder sparkonton med en rörlig ränta på runt 5 procent (att jämföra med 1 procent som är den högsta rörliga ränta du idag kan få på ett konto med insättningsgaranti). Bakgrunden till bes...

Föregående artikel
Måste man ha ett lånelöfte för att få köpa en bostad?
1 minuts läsning