Negativa elpriser på el

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning
Negativa elpriser på el

För första gången någonsin hade Sverige negativa elpriser natten till måndag, skriver Svenska Dagbladet. Minus 0,2 öre per kilowattimme.


“Ett unikt läge” säger Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på elhandelsbolaget Bixia till Svenska Dagbladet. Anledningen till det negativa priset är stormen Ciara, mildvädret och att förbrukningen är låg på natten.

Negativa priser kan uppstå när utbudet av el är större än vad som efterfrågas. Det innebär att producenter får betala för den el som de producerar och konsumenter får betalt för att ta emot den. Det är samma princip som negativ reporänta.

Det negativa elpriset drar ner genomsnittspriset

Det var mellan klockan ett och två natten till måndagen som elen kostade minus 0,2 öre per kilowattimme enligt elbörsen Nordpool. Det negativa priset kommer inte direkt att påverka oss elkonsumenter eftersom det är väldigt få som har avtal där vi betalar för vår el per timme. Dessutom kommer vi aldrig att gå plus på vår elförbrukning så länge som energiskatter överstiger det negativa elpriset. Dock drar det låga elpriset under natten ner genomsnittspriset på el, vilket påverkar oss alla med rörliga elavtal.

“Elräkningen lär bli ovanligt billig denna vinter. Januari var den billigaste januarimånaden sedan 2007”, enligt Björn Björnson, elexpert på God El.

Anledningen till det låga priset

Milt väder, mycket nederbörd som fyllt på vattenmagasinen och en stadig tillkomst av nya vindkraftverk är faktorer bakom det låga elpriset. En storm som Ciara på det och priset bli lågt. Enligt preliminära siffror från Svenska Kraftnät stod vindkraften för 37 procent av Sveriges samlade elproduktion under söndagskvällen och natten till måndagen.

Passa på att se över ditt elavtal hos oss så du inte betalar för mycket i onödan. Jämför och sänk ditt elpris här >>

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan så hittar vi det bästa avtalet för dig!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Skatteåterbäring – Den kompletta guiden [2020]

2 minuters läsning

Då kommer deklarationen 2020 I år är det rekordmånga svenskar som får sin deklaration redan i början på mars. Det beror på att allt fler anslutit sig till en digital brevlåda vilket innebär att närmare 3,5 miljoner kan få sin ...

Föregående artikel