Negativa elpriser på el

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Negativa elpriser på el

För första gången någonsin hade Sverige negativa elpriser natten till måndag, skriver Svenska Dagbladet. Minus 0,2 öre per kilowattimme.


“Ett unikt läge” säger Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på elhandelsbolaget Bixia till Svenska Dagbladet. Anledningen till det negativa priset är stormen Ciara, mildvädret och att förbrukningen är låg på natten.

Negativa priser kan uppstå när utbudet av el är större än vad som efterfrågas. Det innebär att producenter får betala för den el som de producerar och konsumenter får betalt för att ta emot den. Det är samma princip som negativ reporänta.

Det negativa elpriset drar ner genomsnittspriset

Det var mellan klockan ett och två natten till måndagen som elen kostade minus 0,2 öre per kilowattimme enligt elbörsen Nordpool. Det negativa priset kommer inte direkt att påverka oss elkonsumenter eftersom det är väldigt få som har avtal där vi betalar för vår el per timme. Dessutom kommer vi aldrig att gå plus på vår elförbrukning så länge som energiskatter överstiger det negativa elpriset. Dock drar det låga elpriset under natten ner genomsnittspriset på el, vilket påverkar oss alla med rörliga elavtal.

“Elräkningen lär bli ovanligt billig denna vinter. Januari var den billigaste januarimånaden sedan 2007”, enligt Björn Björnson, elexpert på God El.

Anledningen till det låga priset

Milt väder, mycket nederbörd som fyllt på vattenmagasinen och en stadig tillkomst av nya vindkraftverk är faktorer bakom det låga elpriset. En storm som Ciara på det och priset bli lågt. Enligt preliminära siffror från Svenska Kraftnät stod vindkraften för 37 procent av Sveriges samlade elproduktion under söndagskvällen och natten till måndagen.

Passa på att se över ditt elavtal hos oss så du inte betalar för mycket i onödan. Jämför och sänk ditt elpris här >>

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

123 45

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Compricers ekonomiskola

5 minuters läsning

Du vet troligtvis att du borde ta tag i din ekonomi men du kommer inte igång. Du förstår att du förlorar pengar varje dag genom att vara inaktiv, men du skjuter ekonomiska beslut på framtiden. Det vill vi ändra på. En bra ekonomi innebär nämligen m...

Föregående artikel
Kan man beviljas ett bolån utan fast anställning?
2 minuters läsning