Norman-beloppet: Ett nytt sätt att välja fonder!?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Pension /
1 minuts läsning
Norman-beloppet: Ett nytt sätt att välja fonder!?

Norman-beloppet är en prognos för kostnader att månadsspara 1000 kronor under 10 år i olika fonder.

Norman-beloppet går att hitta på morningstar.se och är ett nytt nyckeltal som skapats efter mycket kritik mot hur fondbolagen redovisar sina avgifter. Morningstar har sedan 1999 publicerat objektiv och jämförbar information om svenska och internationella värdepappersfonder och gör det nu lättare för oss att se skillnader mellan dyra och billiga fonder.
 

Nyckeltalet har fått sitt namn efter Peter Norman, vår finansmarknadsminister, som länge har efterfrågat bättre information om fondsparandets kostnader.
 

Stora skillnader


Beräkningar av Morningstar visar på en snittkostnad på 14 000 kronor vid månadssparande på 1000 kronor under 10 år. De billigaste indexfonderna ligger på en kostnad runt 1000 kronor och de dyraste hedgefonderna hamnar på en avgift på över 40 000 kronor.


Individuell beräkning bäst


Enligt Jonas Lindmark, analyschef och redaktör på Morningstar, vore det bäst om varje fondsparare fick en individuell beräkning av totalkostnaden när fondvalet görs. Enligt Jonas bör vi fråga en fondsäljare om spartiden, om avgiftsnivåer och kostnader samt be säljaren göra en summering av den totala kostnaden under spartiden.


Avgifter och avkastning


Men är det ett bra sätt att välja fonder? Bör vi inte också titta på avkastningen? Självklart bör vi ta både avgifter och avkastning i beaktande när vi väljer fonder men jämförelser visar ofta att fonder med höga avgifter inte levererar bättre avkastning än fonder med låga avgifter. Läs tidigare publicerad artikel: Du får sämre avkastning på dyra fonder!
 

Morningstar har jämfört och kategoriserat ungefär 10 000 fonder. Många av de billigaste svenska fonderna är räntefonder, men 6 av 20 fonder med lägst Norman-belopp är aktiefonder.

 

Jämför pension

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Endast två procent gör ett val i premie-pensionssystemet

2 minuters läsning

Knappt två procent gör idag ett förstagångsval i premiepensionssystemet enligt Pensionsmyndigheten. År 2000 gjorde 66 procent av svenskarna ett val av premiepension. Enligt en ny doktorsavhandling vid Lunds universitet så ser vi på pensionssystemet med f&ou...

Föregående artikel