Nu är det klart: Uppskovsräntan slopas. Ska du begära omprövning?

I förra veckan klubbades förslaget på slopad uppskovsränta. Det betyder att du som har gjort uppskov med att betala vinstskatt vid bostadsförsäljning slipper betala ränta. Och att du som har betalat vinstskatt kan göra omprövning.
När du säljer en bostad med vinst ska du betala 22 procent av vinsten i vinstskatt. Om du vill kan du, i vissa fall, skjuta på vinstskatten dvs. göra uppskov. Och nu alltså utan att behöva betala ränta på uppskovet. Du har fortfarande kvar skatteskulden men den kostar dig inget i form av ränta. Du kan se det som ett ränte- och amorteringsfritt lån. Om du har sålt din bostad under 2020 så är det i deklarationen 2021 som du deklarerar vinstskatten eller ansöker om uppskov.
Exempel: För 5 år sedan köpte du ett hus för 2 000 000 kronor. I år (2020) säljer du huset för 2 350 000 kronor och köper ett dyrare hus. Efter avdrag blir vinsten du ska skatta på 275 000 kronor. På denna vinst ska du betala 22 procent i vinstskatt, det vill säga 60 500 kronor (275 000 × 22 procent).
Väljer du att begära uppskov på hela skatten så har du en skuld till Skatteverket på 60 500 kronor som du betalar 0 procent i ränta för. Väljer du att betala din vinstskatt betalar du de 60 500 kronorna genom att inte begära uppskov i deklarationen nästa år (2021).
Begära omprövning? Göra uppskov i efterskott?
Om du har sålt din bostad under åren 2014-2019 utan att begära uppskov kan du göra det i efterhand (genom omprövning av deklarationen) och få tillbaka den skatt du redan har betalt in, minus den ränta som du hade betalat under perioden om du gjort uppskov. Vill du göra omprövning så öppnar skatteverkets e-tjänst för att hjälpa dig med detta den 16 december. I e-tjänsten finns fler uppgifter om den sålda bostaden redan förifyllda och du kompletterar själv vissa uppgifter. Därefter kan du se om du kan få uppskov, hur mycket skatt du kan få tillbaka och hur stor den retroaktiva uppskovsräntan blir.
“Vi rekommenderar alla att vänta med att begära omprövning tills att e-tjänsten finns på plats. Då får du hjälp med att se om du kan få uppskov och det blir enklare att få med alla uppgifter som behövs för en omprövning” säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket, i ett pressmeddelande.
Mer om omprövning av deklarationen hittar du här: Tusenlappar i återbetalning av vinstskatt.
Förutsättningarna för att få uppskov (läs om de fullständiga förutsättningarna på skatteverket.se):
- För att få fullt uppskov så krävs det att du köper en ny dyrare bostad.
- Om du köper en ny, billigare bostad får du göra uppskov men inte på hela vinsten. Hur stort uppskov du får göra räknas ut så här: Vinsten × pris för ny bostad / försäljningspris för såld bostad.
- Uppskovsbeloppet (vinsten) måste vara minst 50 000 kronor.
- Du måste ha varit permanent bosatt i den gamla bostaden.
- Du kan köpa en ersättningsbostad tidigast 1 januari året innan eller senast 31 december året efter försäljningen för att få uppskov.
Slopad ränta på uppskovet träder i kraft den 1 januari 2021.

Om skribenten
Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.
År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!