Nu blir det högre avgifter på bankkorten

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning
Nu blir det högre avgifter på bankkorten

Nu får vi förbereda oss på höjda avgifter på våra bankkort och småbeloppsavgifter vid mindre köp. Och det är inte på grund av att bankerna börjar ta betalt för att förvara våra sparpengar (ännu) utan på grund av en ny EU-lag som just beslutats om som sänker kostnaderna för våra kreditkort.


Att bankerna inte vill att vi använder kontanter har vi märkt på senare år med bland annat minskad kontanthantering på bankkontor. Anledningen sägs vara att det är dyrt att hantera fysiska pengar, runt sju miljarder kronor årligen enligt Riksbanken. Men kort kostar också vilket handlarna och konsumenterna får betala.

Ett tak på vilka avgifter bankerna får ta ut på kreditkort

När EU föreslog ett tak på vilka avgifter banker får ta ut när det gäller kortbetalningar blev det ramaskri hos bankerna. Men i måndags (20/4) blev det verklighet då EU:s ministerråd tog beslut om en ny lagstiftning om vilka avgifter banker får ta ut när det gäller kortbetalningar. EU anser nämligen att höga kortavgifter inom detaljhandeln gör att kortanvändningen bland konsumenter inte är så stor som den borde vara.

Den mest omdiskuterade förändringen i lagstiftningen handlar om att sätta ett tak på kortavgifter för kreditkort vilket innebär att de europeiska bankernas intäkter inom kreditkort kommer att sjunka med många miljarder kronor per år. ”Enligt vår bedömning tjänar de svenska bankerna minst en miljard kronor mer på korthanteringen än vad som är motiverat för att de skall kunna täcka sina kostnader” gick det t.ex. att läsa i en rapport från Handelns utredningsinstitut (HUI) 2012.

Småbeloppsavgifter och högre årsavgifter

Leif Trogen, chef för Finansiell infrastruktur på Bankföreningen, säger till Svenska Dagbladet att bankerna på något sätt måste kompensera sig för bortfallet inom kreditkort. Bankföreningen tror att bankerna nu kommer att införa nya avgifter för bankkorten: Småbeloppsavgifter (dvs. köper du för under t.ex. 100 kronor får du betala en avgift) och högre årsavgifter på bankkorten.

Ökad transparens

Vi bankkunder kan dock hoppas på att den ökade transparensen runt kortavgifter kan betyda att det blir svårare att kompensera sig för storbankerna. Varje år lägger hushållen ner runt 1 500 kronor på enbart kortkostnader och enligt en rapport från HUI så är en stor del av kostnaderna dolda.

Enligt beräkningar av SvD Näringsliv så handlar det nya lagstiftningen, som förväntas få full effekt nästa år, om cirka 700-800 miljoner kronor i minskade avgiftsintäkter för bankerna.

 

Jämför kreditkort här >>

 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Sexiga män gör att andra män tar större risker med pengar!

1 minuts läsning

Jag har skrivit tidigare om att andelen kvinnor i befolkningen påverkar våra ekonomiska beslut. När könsfördelningen i ett samhälle blir snedfördelad (fler män än kvinnor) ökar konkurrensen bland männen för att hitta en partner och m...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)