Nu höjs elnätspriserna – igen!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning
Nu höjs elnätspriserna – igen!

Fick ni liksom jag hem ett brev ifrån Fortum i förra veckan där de berättade att de höjer elnätsavgifterna igen?


Den 1 juni höjer Fortum abonnemangsavgiften för elnätet

Fortum höjde priset den första februari i år och höjer nu igen. Anledningen sägs vara att Kammarrätten i Jönköping kom med en dom i slutet på förra året som ger elnätsföretagen rätt att ta ut högre avgifter än vad Energimarknadsinspektionen tidigare tillåtit. Fortum motiverar höjningarna med att de under flera år tvingats avstå från de prishöjningar de hade behövt göra om det hade varit möjligt.

En höjning med 38 procent

På fem år har Fortum höjt elnätsavgiften med 38 procent. Även de andra jättarna på elmarknaden har justerat upp priserna, bland annat Vattenfall som höjde priserna med mellan tre och fyra procent den första maj. Jakob Eliasson, samhällsekonomisk chef på Villaägarna, säger till Svenska Dagbladet att elnätsavgifterna borde vara lägre. De dominerande bolagen har höga rörelseresultat med marginaler på 30-35 procent enligt Jakob.
 

[banner type="power" header="Har du sett över ditt elavtal?" text="Jämför och byt ditt elavtal via Compricer" buttontext="Jämför här"]
 

Vad kan du göra om du är missnöjd?

Det går tyvärr inte att göra någonting när det kommer till elnätsavgifterna. Det är ett monopol och du kan bara välja den elnätsleverantör som levererar till din bostad. Du kan däremot välja elhandelsbolag och här spelar det ingen roll var du bor. Men du måste välja! Annars hamnar du i ett tillsvidareavtal vilket är ett mycket oförmånligt avtal. Då betalar du troligtvis 30 procent för mycket (eller mer om du har otur) i onödan.

Jämför elhandelsbolagen >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Hälften av svenskarnas pengar hos nischbankerna

1 minuts läsning

En procent är inte mycket… …men det är mer än noll procent. Och i dessa tider med en högt värderad börs kan det vara bra att säkra en del av pengarna som man kanske har tjänat på börsen (eller inte vill sätta in där) ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)