Nu ska elfakturorna bli tydligare!

El /
Nu ska elfakturorna bli tydligare!

Energimarknads-inspektionen (Ei) har lämnat ett antal förslag till regeringen om hur din elfaktura ska bli tydligare. Här kan du läsa om hur du lättare ska förstå din faktura för att kunna göra ett aktivt val!

 

Många tycker att elfakturan är en djungel att förstå. De senaste åren har elbolagen på eget bevåg och tack vare ändrade regler gjort sina fakturor enklare. Regeringen och Ei vill dock se ytterligare förbättringar på området.

 

Energimarknadsinspektionen (Ei) fick i regleringsbrevet för 2014 i uppdrag att utreda informationskrav på elfakturan. Syftet med ökade informationskrav är att alla kunder ska få den information de behöver för att kunna göra aktiva val. Ei har nu lagt fram sina förslag till regeringen i rapporten "Enklare faktura" .

 

Elavtalets namn på fakturan

Det kan vara svårt för dig som konsument att veta vilket elavtal du faktiskt har. Detta gör också att det blir svårt för dig att jämföra ditt elavtal mot andra avtal på marknaden. Ei menar också att det är extra viktigt att kunder som inte har gjort ett aktivt val och således har ett anvisat avtal (tillsvidareavtal) ska uppmärksammas på detta på sin faktura. Sara Sundberg avdelningschef på Ei säger såhär:

 

Det kan verka självklart att en elhandlare ska skriva ut avtalets namn på fakturan. Men det är det inte. Det förekommer allt för ofta att det inte framgår av fakturan vilket avtal kunden har. Det gör det svårt för kunden att hitta det egna avtalet för att sedan förstå hur det står sig mot andra avtal.

 

Väsentlig information på fakturan

Ei föreslår vidare att de ska ha rätt att ta fram föreskrifter som anger vilken ytterligare väsentlig information som kunden kan ha nytta av och som av den anledningen bör finnas på fakturan.  Detta kan enligt Ei exempelvis vara avtalets längd, uppsägningstid, jämförpris, eventuella kostnader för att bryta avtalet, information om vad ett anvisat avtal innebär och hur kunden kan byta elavtal och elhandlare.

 

Har du ett anvisat elavtal (tillsvidareavtal)?

Kontrollera på din senaste elfaktura eller med ditt elhandelsavtal om du har ett anvisat elavtal. Om du har det betalar du med stor sannolikhet mycket mer än du behöver för din el. Fortfarande har 1 av 5 ett tillsvidareavtal. Se till att du jämför ditt elavtal och hittar det bästa elavtalet för dig!

 

Jämför ditt elavtal >>

 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken "Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv" på Roos & Tegnérs bokförlag.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Volkswagen, vw golf
  • Lägst årskostnad 3 660 kr
  • Högst årskostnad 8 426 kr
  • Att spara 4 766 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin