Ny europeisk elmarknad – men vad händer med elpriset i Sverige?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Ny europeisk elmarknad – men vad händer med elpriset i Sverige?

Den andra februari i år kopplades den nordiska marknaden ihop med stora delar av den västeuropeiska. En effektivare elmarknad blir resultatet – och kanske högre priser.


Norden+Tyskland+Benelux-länderna+Frankrike+Storbritannien

Handeln och prissättningen kommer att ske samtidigt och på samma sätt i hela denna marknad, vilket kommer att leda till att kapaciteten i kablarna kommer att användas mer effektivt.

Den som har ett lågt pris kan få ett högre pris

I och med att det nya samarbetet kommer att utjämna prisskillnaderna så finns det risk för att de som idag har ett lågt elpris kommer att få ett något högre pris. Sverige har haft en relativ billigt el vilket kan leda till att den blir dyrare framöver.

Men det är inget som oroar Marie Sunér Fleming som ansvarar för Energi och Klimatfrågor på svenskt Näringsliv. Till dn.se säger hon: ”På lång sikt kan det leda till högre priser, men det är inget som kommer att ske på en gång”.

Hur priserna på sikt kommer att påverkas beror, enligt Mikael Lundin, vd för den nordiska elbörsen Nord Pool Spot, på hur man löser frågan om reglerkraft när allt fler länder storsatsar på bland annat subventionerad vindkraft.

Läs mer om elavtal, elpriser, energibesparingstips, elområden och miljövänlig el här >>

Hitta bästa elpriset idag

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Bättre belåna bostaden maximalt än att amortera?

1 minuts läsning

Riksbankens studie 1997-2012 visar på få incitament till att amortera Det har varit mer förmånligt att spara i finansiella tillgångar som aktie-och räntefonder jämfört med att amortera. Tydliga incitament för att pensionsspara priva...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)