Ny europeisk elmarknad – men vad händer med elpriset i Sverige?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning
Ny europeisk elmarknad – men vad händer med elpriset i Sverige?

Den andra februari i år kopplades den nordiska marknaden ihop med stora delar av den västeuropeiska. En effektivare elmarknad blir resultatet – och kanske högre priser.


Norden+Tyskland+Benelux-länderna+Frankrike+Storbritannien

Handeln och prissättningen kommer att ske samtidigt och på samma sätt i hela denna marknad, vilket kommer att leda till att kapaciteten i kablarna kommer att användas mer effektivt.

Den som har ett lågt pris kan få ett högre pris

I och med att det nya samarbetet kommer att utjämna prisskillnaderna så finns det risk för att de som idag har ett lågt elpris kommer att få ett något högre pris. Sverige har haft en relativ billigt el vilket kan leda till att den blir dyrare framöver.

Men det är inget som oroar Marie Sunér Fleming som ansvarar för Energi och Klimatfrågor på svenskt Näringsliv. Till dn.se säger hon: ”På lång sikt kan det leda till högre priser, men det är inget som kommer att ske på en gång”.

Hur priserna på sikt kommer att påverkas beror, enligt Mikael Lundin, vd för den nordiska elbörsen Nord Pool Spot, på hur man löser frågan om reglerkraft när allt fler länder storsatsar på bland annat subventionerad vindkraft.

Läs mer om elavtal, elpriser, energibesparingstips, elområden och miljövänlig el här >>

Hitta bästa elpriset idag

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Hög tid att göra en fyllnads-inbetalning för att slippa betala ränta

1 minuts läsning

Bättre att ha pengarna på ett sparkonto med bra ränta Se bara till att du får mer än 1,79 procent i ränta på ditt sparkonto – annars tjänar du på att betala in kvarskatten direkt på förfallodagen. Just nu finns det 17 kreditin...

Föregående artikel