Nya pengar till din pension på väg. Se till att de placeras bra. Deadline idag kl. 23:59!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Pension /
1 minuts läsning
Nya pengar till din pension på väg. Se till att de placeras bra. Deadline idag kl. 23:59!

Den 6-8 december sätts nya pensionspengar in på ditt konto. Vill du byta fonder innan pengarna sätts in måste du göra det idag (5/12) senast klockan 23:59.


2,5 procent av din lön sätts in på ditt konto

En gång om året kommer de nya premiepensionspengarna in på ditt konto och placeras så som du tidigare har valt. Har du inte gjort några val kan du vara lugn – då placeras de i AP7 Såfa som förvaltas av Sjunde AP-fonden. I år har fonden ökat i värde med hela 33 procent. Eftersom fonden är uppbyggd med en så kallad hävstång så går den upp mer under bra år men också ned mer under sämre år.

Har du gjort ett val en gång?

Då är det viktigt att du loggar in på pensionsmyndigheten och ser över hur dina fonder har gått. Se till att fonderna har låg avgift och att de har haft en bra utveckling över tid. Om det är någon fond som t.ex. har haft en dålig genomsnittlig avkastning de senaste 10 åren kan det vara läge att byta fond.

Du kan jämföra fonderna utifrån avkastning/avgifter/risk här: Jämför premiepension.

Glöm inte att en avgift på 1,5 % sänker din pension med 39 procent! Mer information om avgifternas betydelse: Artikel

Sprid riskerna

Välj gärna en blandning av fonder så att du inte bara placerar i t.ex. Sverige. Du får en bättre riskspridning om du väljer fonder med olika inriktningar och med olika fokus geografiskt.

Är du nära din pension? Välj räntefonder!

Att spara till sin pension är ofta ett långsiktigt sparande över en längre tidsperiod. Därför är det bra att placera i aktier med bra avkastningsmöjligheter även om risken är högre än i t.ex. räntefonder. Är du bara några år ifrån pensionen så rekommenderar jag dig att byta till räntefonder med lägre risk.

Logga in idag och se över dina val av premiepensionsfonder hos pensionsmyndigheten: Dina pensionssidor

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vilka försäkringar bör du ha?

4 minuters läsning

Boendeförsäkring En hemförsäkring är en viktig försäkring. Bor du i villa bör du också ha den försäkrad och för bostadsrätt måste du även ha ett bostadsrättstillägg. En boendeförsäkring skydda...

Föregående artikel