Nytt förslag: 63 år för att få ta ut allmän pension

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Pension /
1 minuts läsning
Nytt förslag: 63 år för att få ta ut allmän pension

Pensionerna sjunker i snabb takt och politikernas främsta vapen mot detta är att förmå folk att arbeta längre. Före nästa val kommer ett riksdagsbeslut om höjd pensionsålder.


Den statliga pensionsåldersutredning som presenterades för två år sen innehåller två konkreta förslag: Höjd lägsta ålder för uttag av allmän pension från 61 till 63 år och höjd gräns för hur länge man har rätt att behålla sin anställning från 67 till 69 år. Riksdagens pensionsgrupp har nu satt en tidsplan och enligt vad socialförsäkringsministern Annika Strandhäll sa i veckan till Svenska Dagbladet så är ambitionen att Riksdagen tar ett beslut i frågan före nästa val 2018.

Dagens pensionärer får mindre i plånboken

"Utgångspunkten i diskussionerna är att medellivslängden stiger. Vi behöver därför fler arbetade timmar för att upprätthålla finansieringen av systemet", sa Annika Strandhäll till SvD tidigare i veckan. För att få ordning på de fallande pensionerna vill politikerna förmå folk att arbeta längre. Effekten av att arbeta längre är dubbel; dels tjänar man in mer pension och dels fördelas pensionen man tjänar in på färre år.

Oenighet kring åldersgränserna mellan partierna

De fem partierna i riksdagsgruppen är eniga om att en höjning behövs (Alliansen och Socialdemokraterna). Enligt uppgift till SvD så vill de borgerliga partierna ha en höjning till 63 respektive 69 år medan Socialdemokraterna vill ha en höjning till 62 respektive 68 år.

Återstår många frågor att lösa

Politikerna måste ta ställning till hur regelförändringar i pensionssystemet samverkar med övriga socialförsäkringar såsom a-kassa och sjukförsäkring. Det ställs även nya krav på arbetsmiljöförhållandena på arbetsmarknaden när de redan idag är många med framförallt tunga arbeten som inte orkar arbeta till 65-års ålder.

För att kunna vara långsiktiga och för att minska risken för att förslaget bryts upp vid regeringsskifte är pensionsgruppens ambition att vara helt överens innan förslaget antas.


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Fondbanta och förenkla

2 minuters läsning

Många undrar hur de kan vässa sitt fondsparande. Enklast är att ha färre fonder. Det ger ofta mer. För du får en enklare överblick och du upptäcker ofta fondfällor. Enkelt uttryck så ska du undvika alla fonder som du inte begriper. Du &aum...

Föregående artikel