Nytt förslag: Fler ska kunna flytta pensionen

1 minuts läsning
Nytt förslag: Fler ska kunna flytta pensionen

Flytträtten av pensioner ska utökas och även gälla individuella fond- och depåförsäkringar tecknade före den 1 juli 2007. Det meddelar regeringen i ett nytt förslag.

Den 1 april i år infördes en maxavgift om 600 kronor vid flytt av individuella fond- och depåförsäkringar. Den som vill kan nu flytta sin försäkring från ett ställe till ett annat utan att drabbas av stora avgifter. Regeln gäller dock bara försäkringar som tecknats efter den 1 juli 2007.

Nu föreslår regeringen att flytträtten, med tillhörande maxavgift, ska gälla oavsett när försäkringsavtalet ingåtts.

Cirka 1,4 miljoner individuella fond- och depåförsäkringar har tecknats före den 1 juli 2007 och av dessa saknar cirka 500 000 återköps- eller flytträtt enligt regeringens beräkningar. Framför allt handlar det om privata pensionsförsäkringar samt individuella tjänstepensionsförsäkringar som nu ska kunna flyttas om försäkringstagaren önskar. Förslaget gäller inte kollektivavtalade tjänstepensionsförsäkringar.

– Detta är en i raden av förändringar som gjorts de senaste åren för att förbättra konsumenters möjligheter att bestämma mer över sitt sparande. Jag hoppas det också kan bli en påminnelse till fler konsumenter att se över sitt sparande, säger finansmarknadsminister Åsa Lindhagen i ett pressmeddelande.

Vad händer nu?

Förslaget är ute på remiss. Berörda instanser ska ge synpunkter på förslaget senast den 26 augusti 2021. Går förslaget igenom riksdagen föreslås reglerna träda i kraft den 1 juli 2022.


Källa: Finansdepartementet – En utvidgad rätt till återköp och flytt av fond- och depåförsäkringar (Fi2021/01980)

Avgiftens betydelse

Det är glädjande om fler omfattas av flytträtten och kan byta till ett bättre och billigare alternativ.


Avgiften har en direkt påverkan på hur mycket pension du får i framtiden. I Låt inte avgifterna äta upp din tjänstepension visar vi hur ett sparande med lägre avgift kan ge närmare dubbelt så mycket mer i pension.
 
Mer om pension:
 
Så blir det nya premiepensionssystemet

Sänkta avgifter vid flytt av pensionsförsäkring

Så blir pensionen 2021 (den kompletta guiden)

Så får du en bra pension - allt (nästan) du behöver veta!


Skriven av Mikael Karlsson på Finansportalen

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vi avråder från spekulation i Bitcoin

1 minuts läsning

SVAR: Nej. Vår bild är att Bitcoin är en bubbla.  En typisk definition av bubblor är att priset på en tillgång inte speglar det faktiskt underliggande värdet. För Bitcoin finns inget underliggande värde. Bitcoin är bara värt n&a...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)