Om 1 ½ vecka (5/5) måste deklarationen vara inlämnad. Missa inte avdragen!

Privatekonomi /
Om 1 ½ vecka (5/5) måste deklarationen vara inlämnad. Missa inte avdragen!

I fjolårets deklaration gjorde vi avdrag för 27 miljarder, vi betalade 80 miljoner i förseningsavgifter och 1,3 miljoner personer fick dela på 17,5 miljarder kronor för rut- och rottjänster.


3 hetaste avdragen i fjol enligt di.se:

  1. Pension: I fjol toppade avdragen på pensionssparande. 11.4 miljarder kronor drogs av totalt. 2 miljoner personer drog av 5 777 kronor, i snitt, per person
  1. Reseavdrag: 911 000 personer utnyttjade reseavdraget förra året och drog av, i snitt, närmare 15 000 kronor per person för sina arbetsresor.
  1. Dubbel bosättning, tillfälligt arbete och hemresor: Snittavdraget var drygt 30 000 kronor som utnyttjades av 73 000 individer. Vad som krävs är avstånd mellan bostaden och arbetsorten på över 5 mil och övernattning på arbetsorten.


För ”Övriga utgifter” drog 62 000 personer av i genomsnitt 20 000 kronor. Bland annat arbetskläder, telefonkostnader och verktyg ingår i ”övriga kostnader”.

Rut och rot är formellt en skattereduktion, inte ett avdrag, som är värd max 50 000 kronor per person. 1,3 miljoner personer fick dela på 17,5 miljarder kronor för rut- och rottjänster förra året.

Sammanlagt 80 miljoner i förseningsavgifter

I fjol åkte 56 708 personer på förseningsavgifter för sena deklarationer. Lämnar du inte in din deklaration senast vid midnatt måndag 5 maj riskerar du en förseningsavgift på 1 000 kronor. Fem månaders försening kan betyda 3 000 kronor i förseningsavgift. Det går att ansöka om anstånd – men måste göras 10 dagar före 5 maj så det är bråttom nu – om inte försent!

Kvarskatt: 1,25 % -16,25 % ränta

Om du räknar med kvarskatt i årets deklaration så betalar du kostnadsränta från den 13 februari (för underskott på mer än 30 000 kronor). Kostnadsräntan är 1,25 procent och gäller fram till förfallodagen som är 12 november för de som får slutskattebesked i augusti. Efter 12 november blir räntan 16,35 procent. För underskott på mindre än 30 000 kronor börjar du betala ränta den 6 maj om du inte gör en fyllnadsinbetalning. För fler datum, avdrag och räntor: Fick du tillbaka på skatten?

Glöm inte att fördela räntor mellan makar, kvitta vinster mot förluster, se över om du vill begära uppskov eller skatta för vinst om du sålt bostad och att dra av gåvor till ideella organisationer.

(Källa: Skatteverket och di.se)


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken "Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv" på Roos & Tegnérs bokförlag.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Toyota toyota c-hr
  • Lägst årskostnad 7 916 kr
  • Högst årskostnad 11 725 kr
  • Att spara 3 809 kr

Jämför bilförsäkring

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Höstbudgeten 2020
Höstbudgeten 2020
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin