Om 1 ½ vecka (5/5) måste deklarationen vara inlämnad. Missa inte avdragen!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Om 1 ½ vecka (5/5) måste deklarationen vara inlämnad. Missa inte avdragen!

I fjolårets deklaration gjorde vi avdrag för 27 miljarder, vi betalade 80 miljoner i förseningsavgifter och 1,3 miljoner personer fick dela på 17,5 miljarder kronor för rut- och rottjänster.


3 hetaste avdragen i fjol enligt di.se:

  1. Pension: I fjol toppade avdragen på pensionssparande. 11.4 miljarder kronor drogs av totalt. 2 miljoner personer drog av 5 777 kronor, i snitt, per person
  1. Reseavdrag: 911 000 personer utnyttjade reseavdraget förra året och drog av, i snitt, närmare 15 000 kronor per person för sina arbetsresor.
  1. Dubbel bosättning, tillfälligt arbete och hemresor: Snittavdraget var drygt 30 000 kronor som utnyttjades av 73 000 individer. Vad som krävs är avstånd mellan bostaden och arbetsorten på över 5 mil och övernattning på arbetsorten.


För ”Övriga utgifter” drog 62 000 personer av i genomsnitt 20 000 kronor. Bland annat arbetskläder, telefonkostnader och verktyg ingår i ”övriga kostnader”.

Rut och rot är formellt en skattereduktion, inte ett avdrag, som är värd max 50 000 kronor per person. 1,3 miljoner personer fick dela på 17,5 miljarder kronor för rut- och rottjänster förra året.

Sammanlagt 80 miljoner i förseningsavgifter

I fjol åkte 56 708 personer på förseningsavgifter för sena deklarationer. Lämnar du inte in din deklaration senast vid midnatt måndag 5 maj riskerar du en förseningsavgift på 1 000 kronor. Fem månaders försening kan betyda 3 000 kronor i förseningsavgift. Det går att ansöka om anstånd – men måste göras 10 dagar före 5 maj så det är bråttom nu – om inte försent!

Kvarskatt: 1,25 % -16,25 % ränta

Om du räknar med kvarskatt i årets deklaration så betalar du kostnadsränta från den 13 februari (för underskott på mer än 30 000 kronor). Kostnadsräntan är 1,25 procent och gäller fram till förfallodagen som är 12 november för de som får slutskattebesked i augusti. Efter 12 november blir räntan 16,35 procent. För underskott på mindre än 30 000 kronor börjar du betala ränta den 6 maj om du inte gör en fyllnadsinbetalning. För fler datum, avdrag och räntor: Fick du tillbaka på skatten?

Glöm inte att fördela räntor mellan makar, kvitta vinster mot förluster, se över om du vill begära uppskov eller skatta för vinst om du sålt bostad och att dra av gåvor till ideella organisationer.

(Källa: Skatteverket och di.se)


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Påsken i siffror

1 minuts läsning

100-talets mitt Från början är påsken en judisk tradition som firas till minne av israeliternas uttåg ur Egypten. De kristna började fira påsk till minne av Jesus död och uppståndelse vid 100-talets mitt. 1 kilo Så mycket godis &...

Föregående artikel