Om krisen kommer - räcker pengarna?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Om krisen kommer - räcker pengarna?

Om alla hushåll lydde uppmaningen från myndigheten för samhällsskydd och beredskap att ha kontanter hemma skulle pengarna räcka? Eller kan de ta slut?

“Om krisen kommer - räcker pengarna?” Med den rubriken skrev finansliv.se en artikel 2018 då myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skickade ut en broschyr till alla svenska hushåll om hur man bör agera om det blir krig eller kris. Förutom att broschyren tipsade om att ha mat, vattendunkar och en batteridriven radio så rekommenderades vi att ha kontanter i mindre valörer hemma.

Om hushållen lydde uppmaningen, skulle kontanterna räcka?

Den frågan ställdes till Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB, och svaret var tydligt: “Ja, absolut. Det skulle inte vara några som helst problem. Det kanske inte skulle gå på en dag, men vi handlar ju med Riksbanken och de ser till att kontanter finns tillgängliga.”

Gäller detta även idag, när vi nu är inne i en kris?

I mars uppdaterade finansliv.se sin artikel efter att återigen ha pratat med Johan Nilsson. Johan berättar att man har sett en viss ökning av kontantuttag de senaste 3-4 veckorna. En ökning på cirka 5 procent mer än förväntat. På frågan om kontanterna skulle räcka om alla svenskar följde rådet att ha kontanter hemma svarar Johan återigen ett tydligt: “Ja!”

Se även till att ha en buffert på ett sparkonto med ränta. 

I dessa tider av osäkerhet är det extra viktigt att ha lite extra pengar på ett säkert ställe. Idag erbjuder flera aktörer 1 procent i sparränta, med insättningsgaranti och fria uttag.

Har du kontanter hemma? Ett sparkonto med ränta?

Ni hittar MSBs broschyr här: Om krisen eller kriget kommer

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

5 sätt att tjäna pengar på när börsen går ner

2 minuters läsning

Du som är en långsiktig sparare köper kanske under dessa nedgångar på börsen men hur kan man göra om man tror på en kommande börsnedgång och samtidigt vill tjäna kortsiktiga pengar på den? Här listar vi fem sätt som du...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)