Om krisen kommer - räcker pengarna?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Spara pengar /
1 minuts läsning
Om krisen kommer - räcker pengarna?

Om alla hushåll lydde uppmaningen från myndigheten för samhällsskydd och beredskap att ha kontanter hemma skulle pengarna räcka? Eller kan de ta slut?

“Om krisen kommer - räcker pengarna?” Med den rubriken skrev finansliv.se en artikel 2018 då myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skickade ut en broschyr till alla svenska hushåll om hur man bör agera om det blir krig eller kris. Förutom att broschyren tipsade om att ha mat, vattendunkar och en batteridriven radio så rekommenderades vi att ha kontanter i mindre valörer hemma.

Om hushållen lydde uppmaningen, skulle kontanterna räcka?

Den frågan ställdes till Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB, och svaret var tydligt: “Ja, absolut. Det skulle inte vara några som helst problem. Det kanske inte skulle gå på en dag, men vi handlar ju med Riksbanken och de ser till att kontanter finns tillgängliga.”

Gäller detta även idag, när vi nu är inne i en kris?

I mars uppdaterade finansliv.se sin artikel efter att återigen ha pratat med Johan Nilsson. Johan berättar att man har sett en viss ökning av kontantuttag de senaste 3-4 veckorna. En ökning på cirka 5 procent mer än förväntat. På frågan om kontanterna skulle räcka om alla svenskar följde rådet att ha kontanter hemma svarar Johan återigen ett tydligt: “Ja!”

Se även till att ha en buffert på ett sparkonto med ränta. 

I dessa tider av osäkerhet är det extra viktigt att ha lite extra pengar på ett säkert ställe. Idag erbjuder flera aktörer 1 procent i sparränta, med insättningsgaranti och fria uttag.

Har du kontanter hemma? Ett sparkonto med ränta?

Ni hittar MSBs broschyr här: Om krisen eller kriget kommer

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Riksbanken sänker inte trots kraftig nedgång i ekonomin

1 minuts läsning

I förmiddags klockan 9:30 meddelade alltså Riksbanken att reporäntan ligger kvar på 0 procent. ”Det bedöms inte vara motiverat att just nu försöka öka efterfrågan genom att sänka räntan när nedgången i ekonomin beror p&ari...

Föregående artikel