Överlevnad är livsviktigt på börsen!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
4 minuters läsning
Överlevnad är livsviktigt på börsen!

När många privatsparare går ihop och köper aktier i bolag som större fonder/banker spekulerar i nedgång i, då händer det grejer. Den senaste tidens händelser i aktien GameStop, eller i silverpriset, har fått många att häpna. Och händelser som dessa gör att jag känner ett behov av att påminna om hur viktigt det är att investera långsiktigt. Att överleva.

Passande nog läser jag just nu boken Pengars Psykologi. Och jag rekommenderar alla som investerar eller funderar på att investera att läsa denna bok. Läs den innan du läser böcker som heter “Så blir du rik fort” eller “Tjäna miljoner på aktier snabbt”. För som Morgan Housel, författaren till Pengars Psykologi, skriver så handlar bra investeringar inte om att få den högsta avkastningen, eftersom de högsta avkastningarna tenderar att vara lyckoträffar som inte kan upprepas. Det handlar istället om att få en hyfsad avkastning som du kan bibehålla så länge som möjligt. Det är då som ränta-på-ränta effekten löper amok. Motsatsen - att få en enorm avkastning som inte kan bibehållas - leder till tragiska öden. 

Morgan skriver: 

“Förmågan att hantera dina pengar handlar inte så mycket om vad du kan eller känner till. Det handlar om hur du beter dig. Och beteende är svårt att lära ut - även till riktigt smarta personer.”

Och idag när jag läser att många småsparare på t ex Avanza har köpt GameStop-aktien blir jag orolig och fascinerad av denna önska att följa flocken, FOMO-effekten, och tron att man kan bli rik fort utan att riskera att förlora mycket, eller allt. Visst, en del köper GameStop-aktien i andra syften än att tjäna pengar, men för de som hoppas på snabba cash...

I boken tar författaren upp och diskuterar huruvida bra investeringar är skicklighet eller tur. Självklart är det både och men vi får lära oss att turen är betydligt starkare än vad vi tror. Och tiden! Vi får läsa om Warren Buffet och hur hans enorma förmögenhet har mycket med tid att göra. Förutom att studera vad han gjorde rätt, gäller det att se det han inte gjorde: Han belånade sig inte på ett vårdslöst sätt, han fick inte panik och sålde under någon av de 14 lågkonjunkturer han var med om, han litade inte på andras beteende med pengar, han brände inte ut sig själv, han slutade inte och gick inte i pension.

Morgan skriver: 

“Han överlevde. Överlevnaden gav honom tid. Och tid - att investera kontinuerligt från 10 års ålder till minst 90 års ålder - fick till följd att ränta-på-ränta gjorde underverk. Det är den största faktorn bakom hans framgång.”

Jag brukar prata om en fallgrop som vi ofta faller i: Illusionen av aktivt aktieurval. Vi har nämligen en övertro på vår egen skicklighet att välja ut aktier och fonder bättre än andra. Men sanningen är att det är under 1 procent av alla som försöker som lyckas. Under 1 procent av alla, proffs och amatörer, slår alltså marknaden över tid. 

Vår ekonomiska värld är otroligt komplex och är inte ett slutet system. Att ge prognoser om vår ekonomiska framtid är därför i stort sätt omöjligt. De som lyckas har ofta tur. Och det råder samstämmighet bland forskarna om att nästan all aktiv placering handlar om tur eller otur. Handlarna känner att de gör förnuftiga välgrundade gissningar i en mycket osäker situation genom att studera ekonomiska data och prognoser, resultat och balansräkningar, företagsledningar och konkurrenter. 

Men det är svårt att inse att framtiden inte går att förutsäga. Vi hör logiska förklaringar om vad som hände förra året eller igår - och då får vi känslan att det även går att sia om framtiden. Allt verkar logiskt i efterhand. Att rita in bullseye efter du har kastat pilen är inte svårt. Det går mot vår natur att inte tillskriva oss skicklighet när våra prognoser slår in, och att inte skylla på saker utanför vår kontroll när prognoserna inte slår in. 

Har jag övertygat er? Troligtvis inte. Att vi inte skulle vara smarta tänkande varelser som har kontroll, kan göra prognoser, kan se mer än de flesta andra och kan påverka framtida resultat är jobbiga insikter. Fakta som ifrågasätter dessa grundläggande antagandena kan vårt intellekt helt enkelt inte bearbeta.

Men för er som lyssnar på forskning och fakta har jag ett tips: 
Öppna ett Investerinssparkonto (ISK). Välj en eller flera globala indexfonder. Sätt upp ett månadssparande dvs en överföring från ditt lönekonto varje månad. Gör du detta så kommer du att slå över 99 procent av alla de som investerar aktivt i aktier och fonder.

Ps. Spara endast pengar på börsen som du kan avvara i 3 år eller mer. 

Jag avslutar med ett stycke ur boken: 
“Om jag var tvungen att sammanfatta framgång med pengar i ett enda ord skulle det vara “överlevnad”... Det krävs olika färdigheter för att tjäna pengar och för att behålla pengar. Att tjäna pengar kräver att du tar risker, är optimistisk och sätter dig i positioner där du har oddsen på din sida. Men att behålla pengar kräver motsatsen till risktagande. Det kräver ödmjukhet och en insikt om att det du har tjänat kan tas ifrån dig lika snabbt. Det kräver sparsamhet och acceptansen att det du har åstadkommit delvis kan härledas till tur, så det är inte säkert att den framgång du har upplevt historiska kan återupprepas för alltid.”

Lycka till med investeringarna! Var långsiktig. Överlev.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Efterlysning: Har du fått vänta på amorteringsblanketten?

1 minuts läsning

Blanketten togs fram av branschorganisationen Bankföreningen i samband med att amorteringskravet infördes 2016 och är något som du inte automatiskt kan få via din internetbank. Uppgifterna skickas istället ut på en blankett via posten. För drygt tv&ar...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)