”På tisdag sänks reporäntan till historiskt låga 0,05 procent”

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
1 minuts läsning
”På tisdag sänks reporäntan till historiskt låga 0,05 procent”

Det tror Swedbank, SEB och Nordea inför tisdagens räntebesked från Riksbanken. Även Handelsbanken tror på en sänkning. Och nu sänker bankerna boräntorna.


Sveriges inflationsstatistik för september hamnade under prognoserna samtidigt som KPI steg med 0,2 procent i månadstakt mot Riksbankens förväntade prognos på 0,7 procent. Den svaga trenden i industrin fortsätter med fallande produktion och en mindre ökning i order.

"På lite längre sikt riskerar både privatkonsumtion och industriproduktion att dämpa svensk tillväxt. Med Riksbankens inflationsfokus ser vi en signifikant sannolikhet för att kronan kan bli den utlösande faktorn för en reporäntesänkning", skriver Swedbank i ett veckobrev.

Nordea skriver: "Som en konsekvens av det väldigt låga utfallet i september, ändrar vi vår syn på Riksbanken och räknar nu med en sänkning vid det penningpolitiska mötet 27 oktober (med besked 28 oktober). Vi tror att reporäntan kommer att sänkas med 20 punkter till 0,05 procent”

Även Handelsbanken tror på en sänkning av räntan men specificerar inte hur stor den kan komma att bli.

Reporäntan ligger idag på rekordlåga 0,25 procent

Den 4 september lät Riksbanken reporäntan ligga kvar på 0,25 procent efter en sänkning med 0,5 procentenheter i juli. Och nu tror alltså bankerna på ytterligare en sänkning. I september sänkte Europeiska centralbanken (ECB) styrräntan till 0,05 procent.

SBAB, Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB har sänkt listräntorna de senaste dagarna

Bankerna sänkte listräntorna med mellan 0,05 % och 0,20 % i oktober. Nu är de bundna räntorna billigare än tremånadersräntan vilket tyder på att bankerna tror att de korta räntorna kommer falla ännu mer.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vi svenskar är usla på att jämföra!

2 minuters läsning

  1 av 3 svenskar har aldrig jämfört priserna på banktjänster 1 av 4 har aldrig sett över sin hemförsäkring 1 av 5 har aldrig jämfört priserna mellan elleverantörer 1 av 3 har aldrig har bytt försäkringsbolag för s...

Föregående artikel