Påsken i siffror

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Påsken i siffror

Visste ni att vi äter mest godis i världen? Och att påsken är tiden då vi äter mest? Och kanske är det just därför som börsen brukar gå så bra under påsken?


100-talets mitt

Från början är påsken en judisk tradition som firas till minne av israeliternas uttåg ur Egypten. De kristna började fira påsk till minne av Jesus död och uppståndelse vid 100-talets mitt.

1 kilo

Så mycket godis äter vi per person under påskhelgen. Sedan år 2000 har försäljningen av godis ökat med 4 miljarder kronor. Trots att vi under denna tid har blivit fler i Sverige så har godiskonsumtionen per person ökat från 14,8 till 17,3 kilo per person och år. En familj med två vuxna och två barn beräknas alltså tillsammans äta drygt 1,3 kilo godis varje vecka året runt.

27 000 steg

Så många steg behöver du gå för att göra dig av med energin du får i dig av ett normalstort påskägg (cirka tre hekto godis).

74 procent

Mellan år 2000 och 2012 har:

 • Hushållens disponibla inkomst ökat med 60 %
 • Inflationen stigit med 21 %
 • Livsmedelspriserna stigit med 24 %
 • Laxen blivit 74 % dyrare
 • Sillen blivit 64 % dyrare
 • Godiset ”bara” blivit 17 % dyrare
 • Konsumtionen av ägg stigit med 46 %.

 

12 kilo

Så många ägg per person äter vi varje år och många äts under påsken. Och glädjande är att konsumtionen av ekologiska ägg har ökat med 89 procent.

0,8 procent

Så mycket går Stockholmsbörsen upp i genomsnitt under påskveckan enligt Dagens Industri. Påskveckan är en historiskt stark vecka på börsen och sedan 1996 har börsen stigit 13 av 18 påskveckor. Det innebär en avkastning fem gånger högre än genomsnittsveckan. Frågan är om denna påsk blir undantaget som bekräftar regeln? Stockholmsbörsen slutade i måndags på plus 0,4 procent och gårdagens börs slutade på minus 1,27 procent.

5

De vanligaste känslorna om påsken enligt Lissly:

 1. Glädje
 2. Gillar
 3. Kul
 4. Skönt
 5. Gott

 

Glad Påsk! 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Är verkligen Investerings-sparkontot (ISK) bra i alla lägen?

1 minuts läsning

När avdragsrätten för privat pensionssparande tas bort kommer många att flytta sitt sparande till en ISK. Och då blir frågan: Är ISK bra om du sparar långsiktigt? Och hur fungerar det med kontanter på kontot? Så här skattar du i en...

Föregående artikel