Passiva båtägare kan förlora många tusenlappar med fel båtförsäkring

På uppdrag av Svenska Dagbladet jämförde vi kostnaden att försäkra åtta vanliga båtmodeller. Jämförelsen, som publicerades 8 april i tidningen, visar på stora prisskillnader mellan försäkringsbolagen - som mest drygt 400 procent.


Var aktiv och spar tusenlappar

Många båtägare väljer att hålla fast vid sin gamla båtförsäkring år efter år. Men genom att vara aktiv och jämföra försäkringspremierna mellan försäkringsbolagen kan du som båtägare spara många tusenlappar och få ett bättre försäkringsskydd.

”Många båtägare ligger kvar på ett högt försäkringsvärde och betalar onödigt höga premier” säger Philip Pereira dos Reis, chefredaktör för Praktiskt Båtägande i artikeln.

Jämför när du gör förändringar

Köper du en ny båt, har du en äldre båt, ligger båten i en ny hamn, har du installerat ny säkerhetsutrustning eller har du fått en skada på båten är alla bra anledningar till att se över försäkringsskyddet. Det är också ett bra tillfälle att se över försäkringen om du är missnöjd med till exempel en skadereglering.

Jämför både pris och innehåll

Även om många bolags erbjudanden ser likvärdiga ut är det är alltid viktigt att först jämföra innehållet i försäkringarna, att fundera på vilket skydd man behöver, hur självriskerna ser ut och vad försäkringen täcker. ”Beroende på ens egna behov kan det vara motiverat att betala en högre premie för att få ett bättre skydd”, säger Philippe Suhard, försäkringsansvarig på Compricer.

”När man väljer försäkring brukar vi råda kunderna att i första hand ta reda på innehållet, därefter priset och i tredje hand hur väl bolaget kan båtar” säger Jonas Roberts, affärsområdeschef Svedea i tidningen.

Några exempel från jämförelsen:

  • Motorbåt inombordare Sea ray 220. Det skiljer 3289 kronor mellan dyrast och billigast försäkring
  • Motorbåt J. Merry Fisher 655. Det skiljer 7905 kronor mellan dyrast och billigast försäkring
  • Segelbåt Hallberg Rassy 29. Det skiljer 2210 kronor mellan dyrast och billigast försäkring

 

Läs Svenska Dagbladets artikel här (med fler jämförda båtar)

 

Jämför båtförsäkringar här: Hitta en bättre båtförsäkring idag!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Varning för bakteriebomb! 39 600 bakterier i snitt på svenska sedlar och mynt!

1 minuts läsning

Enligt en undersökning gjord vid universitetet i Oxford, som SvD rapporterade om i förra veckan, så är våra pengar mycket smutsiga. Svenska och danska kontanter är de smutsigaste, de med flest bakterier på, i Europa. Under snittet hittar vi pundet med 18 20...

Föregående artikel