Pensionsålder höjs – hur länge kommer du att jobba?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Pension /
1 minuts läsning
Pensionsålder höjs – hur länge kommer du att jobba?

Vi måste göra något åt pensionsåldern. Genomsnittslivslängden ökar (ligger snart på 85 år i Sverige) och vartannat barn som föds idag antas leva tills det blir 100 år. Stora förändringar som helt logiskt påverkar vår pension.


Pensionsåldern höjs successivt till 70 år. De som föds idag kommer att pensioneras år 2084 om prognosen håller.

I regeringens just publicerade pensionsåldersutredning på 488 sidor presenteras ett 50-tal förslag som syftar till att få oss att arbeta längre. Bland annat hittar vi följande åtgärder:

  • År 2019 höjs pensionsåldern till 66 år
  • År 2021 höjs pensionsåldern till 67 år
  • År 2038 höjs pensionsåldern till 68 år
  • Den lagliga rätten att stanna kvar i arbetslivet höjs till 69 år
  • År 2017 höjs 55-års gränsen för att börja ta ut tjänstepension och privatpension till 62 år
  • År 2015 höjs 61-års gränsen för att börja ta ut ålderspension till 62 år och till 63 år från och med 2017

 

*Allt enligt nuvarande prognoser

”När vi lever längre måste vi arbeta längre, annars blir pensionsnivåerna för låga, försörjningsbördan orimlig och välfärdens finansiering hotas. Allt fler äldre har goda förutsättningar för ett längre arbetsliv” står det i utredningen.

Äldres möjligheter till arbete ska förbättras

Utredningen föreslår även ett flertal åtgärder för att förbättra arbetsmiljön för äldre, för att stärka de äldres möjligheter att bevara och utveckla sin kompetens, för att få arbetsgivare att skapa alternativ som gör att vi orkar och vill arbeta längre och för att motverka åldersdiskrimineringen.

”En attitydförändring krävs för att de äldre på ett enklare sätt ska kunna ta plats på arbetsmarknaden i framtiden”, skriver Katarina Wiberg, pensionsrådgivare SPP i sin krönika här. Längre arbetsliv – ny karriär, nya möjligheter.

Pension – jämför och lär dig mer!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken "Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv" på Roos & Tegnérs bokförlag.


Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Har du marknadens sämsta elavtal?

1 minuts läsning

I början av 2000-talet betalade 65 procent av alla elkunder i Sverige tillsvidarepris. Ett tillsvidareavtal är det avtal vi får om vi inte aktivt väljer ett elbolag och ett elavtal. Avtalet löper tillsvidare och kostar landets elkonsumenter stora summor varje år....

Föregående artikel