Pensionsavdraget försvinner – så här gör du för att fortsätta spara

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Pensionsavdraget försvinner – så här gör du för att fortsätta spara

Nu är det dags att hitta en ny sparform för ditt pensionssparande. Vad du än gör så fortsätt inte spara som tidigare!


Vid årsskiftet sänks avdragsrätten för privat pensionssparande från 12 000 till 1 800 kronor om året.

I och med att avdragsrätten sänks rejält nästa år och förvinner helt året efter är det mycket ofördelaktigt att fortsätta att spara i en pensionsförsäkring eller IPS. Ett fortsatt sparande här betyder att du skattar på pengarna både när du sätter in dem och när du tar ut dem. De pengar som du redan sparat där kan du dock ha kvar.

Smart skattesparande med löneväxling

Det är möjligt att du kan be din arbetsgivare att sätta av en del av din lön till din pension - en så kallad löneväxling. Arbetsgivaren betalar lägre skatt på avsättningen (särskild löneskatt) än på din lön vilket gör att du även kan får mellanskillnaden på skatten avsatt till din pension.

Löneväxling bara lönsamt om du tjänar över 38 265 kronor i månaden

Detta är viktigt att se över. Liksom avdragsgillt privat pensionssparande så är det endast förmånligt att spara på detta vis om du tjänar över den nivå som din allmänna pension baseras på. Tjänar du mindre än detta får du mindre avsatt i allmän pension och riskerar också att få lägre sjukpenning och föräldrapenning.

Spara pengarna i en ISK eller en Kapitalförsäkring

Det finns olika sätt du kan spara pengar till din pension nu när den avdragsgilla pensionsavsättningen tas bort:
 

  • Investeringssparkonto (ISK)

Här kan du byta fonder och aktier utan skattekonsekvenser och slipper deklarationskrånglet. Du betalar ingen avgift till banken men betalar en avgift på kapitalet varje år. Du står själv som ägare på värdepapperna och binder inte pengarna.
 

  • Kapitalförsäkring

Liksom ISK kan du byta fonder och aktier utan skattekonsekvenser och slipper deklarationskrånglet. Du betalar en avgift på kapitalet och vissa banker tar även ut en fast avgift. Här kan du ange förmånstagare vilket gör det lättare att öronmärka sparandet för pensionen. Vill du inte vara en aktiv sparare kan du låta pensionsbolaget sköta förvaltningen genom att välja en traditionell livförsäkring.
 

  • Aktie/fondkonto

I ett aktie/fondkonto utgår vinstkatt på 30 procent när du vill byta fonder eller aktier och du måste deklarera alla transaktioner. Du kan kvitta vinster mot förluster i deklarationen.

 

  • Bankkonto

Att spara på ett bankkonto är säkert men ger en låg avkastning och är därför inte lämplig för ett långsiktigt sparande som pension.
 

  • Fortsätta spara i en pensionsförsäkring/IPS

NEJ!!! Försätter du att spara i en pensionsförsäkring/IPS så kommer dina pensionspengar att dubbelbeskattas.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Sverige blir kontantlöst!

1 minuts läsning

Svenskarna handlar med bank och kreditkort i snitt 260 gånger per person och år Fyra av fem inköp i Sverige betalas elektroniskt eller med bankkort och Sverige är tillsammans med övriga norden främst när det kommer till kontantfri handel enligt Branschorg...

Föregående artikel