Pensionssäljare – grisen i säcken

Pension /
1 minuts läsning
Pensionssäljare – grisen i säcken

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, ger dig tips om hur du ska tänka kring ppm-rådgivare.


Våra PPM-pengar betalas snart in och 5,6 miljoner svenskar får årets största sparpott insatt på sitt premiepensionskonto. Julafton för alla giriga PPM-säljare. För nu passar de på. Ringer upp privatpersoner och ömsom varnar för statens vassa alternativ, ömsom lovordar sin egna dyra förvaltning.

Problemet med vilseledande, aggressiva och påträngande ppm-försäljare har ökat de senaste åren. Och klagomålen till Pensionsmyndigheten fördubblats. Själv har jag under hösten blivit uppringd av både Lundstedts fond och finans och Pensionskraft. Men det finns många fler. 13 bolag samsas idag på Pensionsmyndighetens klagolista.

Retoriken skiljer sig lite men gemensamt är att försäljarna utnyttjar människors okunskap när de skrämmer upp och varnar för soffliggaralternativet, AP7 Såfa. Det är direkt ohederligt. För PPM-soffan är riktigt vass med sin turbo. Närmast oslagbar. Att sparare lyckas bättre händer stundtals. Att en PPM-säljare lyckas slå soffan, har jag aldrig sett eller hört.

PPM-soffan har låg avgift och kostar inget extra. Det gör däremot PPM-säljarna. Pensionskraft som jag talade med tar 79 kronor per månad i förvaltningsavgift. Det kanske inte låter mycket men 1) vem vill betala nästan 1 000 kronor varje år för något som staten gör helt gratis. Mycket bättre. 2) Pengarna ger dig betydligt mer på ett vanligt ISK-konto.

För räkna på vad dina 79 kronor per månad ger dig, om du istället för att ge bort dem till en PPM-säljare, månadssparar dem i en vanlig Sverigefond på ett ISK-konto. Efter 40 år har du ca 200 000 kronor på kontot, efter skatt. Ja, så måste vi räkna. Det är ju pengar du kan investera istället för att kasta bort dem på en rådgivare som bevisligen är sämre än statens soffa.

Jag möter varje månad sparare som blivit lurade av dessa giriga säljare. Bli inte en av dem. Ringer en PPM-säljare, lägg på luren och var glad åt att dina pengar ligger i världens bästa sparsoffa.


Claes Hemberg, sparekonom Avanza bank

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Prutar du inte förlorar du 2 240 kronor per miljon du lånar

1 minuts läsning

Bankernas marginaler på bolån ligger nu på 1,62 procent Finansinspektionen publicerar bankernas marginaler på bolån varje kvartal. Förra kvartalet (kvartal två) var marginalen 1,65 procent och kvartal tre visar på en marginal på 1,62 proce...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)