Priserna fortsätter att öka på bostäder

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
1 minuts läsning
Priserna fortsätter att öka på bostäder

Ingen nedgång i sikte skriver SBAB i sin Mäklarbarometer 19 april 2016. Dämpningen vi såg i storstadsregionerna förra året verkar vara över.


Barometern baseras på fem frågor som ställs till mäklare i Stor-Stockholm, Stor-Göteborg och Stor-Malmö. I förra enkäten (januari) fanns en förväntan om att marknaderna skulle varva upp lite. Utfallet i den senaste enkäten visar att förväntningarna överlag slog in. Både efterfrågan, budgivning och slutpriser har ökat i snabbare takt än föregående kvartal enligt barometern. Men även om prisökningarna har accelererat jämfört med förra kvartalet ligger de fortfarande under nivåerna från de första tre kvartalen under 2015.

Vad ligger bakom uppvarvningen?

Enligt SBAB finns de underliggande krafterna som drivit bostadspriserna de senaste åren kvar i form av en gynnsam inkomstutveckling, en snabb befolkningsökning, lågt bostadsbyggande och en dåligt fungerande hyresmarknad. Till det kommer det kommande amorteringskravet och de fortsatt låga bolåneräntorna.

Kommande amorteringskravet

Den 1 juni börjar det nya amorteringskravet att gälla och det är möjligt att det har fått fler att vilja göra bostadsaffärer före införandet. Hur amorteringskravet kommer att påverka bostadspriserna efter införandet återstår att se.

Fortsatta låga bolåneräntor

Snitträntorna, dvs. räntorna som bankernas kunder faktiskt får betala, var i stort sätt oförändrade mellan februari och mars i år. Sedan maj förra året, då bankerna började redovisa sina snitträntor, har reporäntan sänkts med 0,25 procentenheter samtidigt som snitträntorna har legat relativt still. I maj 2015 låg den genomsnittliga snitträntan hos bankerna på 1,59 procent och i mars månad i år låg den genomsnittliga snitträntan hos bankerna på 1,56 procent.

Mäklarbarometern görs av CMA Research på uppdrag av SBAB Bank.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vårbudgeten – hur påverkar den vår plånbok?

2 minuters läsning

  Nya Rut-avdrag Redan nu gäller en minskning av Rut-avdragets storlek. Vi får fortfarande dra av 50 procent av arbetskostnaden för hushållsnära tjänster men upp till ett maxbelopp på 25 000 kronor, tidigare 50 000 kronor. För de över 65 ...

Föregående artikel