Priset på bredband har stigit kraftigt

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Priset på bredband har stigit kraftigt

I januari 2018 kostade det vanligaste abonnemanget med en överföringskapacitet på 100 Megabit 320 kronor. I december 2022 kostade det 395 kronor. Det är en ökning med 24 procent.

Under åren 2018-2020 steg priserna för bredband med mellan 4 och 5 procent per år, enligt Alexander Widell, VD för Bredbandsval.se. Det är mer än dubbelt så snabbt som inflationstakten. I januari 2018 låg inflationen (KPI) på 1,6 procent. I januari 2019 på 1,9 procent och i januari 2020 låg inflationen på 1,3 procent. Den senaste inflationssiffran vi har är från november 2022 på 11,5 procent.

Hur den höga inflationen 2022 och framåt kommer att påverka bredbandspriserna över tid är för tidigt att säga. Men det lättaste sättet att få ner priset på bredband är att byta leverantör. Många bolag har så kallade nykundspriser som ofta ligger runt 20 till 25 procent under listpriset, säger Alexander Widell till oss i en kommentar. Det gör att man genom att byta bredbandsleverantör skulle kunna sänka sin månadskostnad med nästan 100 kronor i månaden i bästa fall, för ett vanligt abonnemang.

Här kan du jämföra bredband för din bostad: Bredband - Jämför och hitta ett bra bredband för dig


Lästips: 

Bästa bredbandsleverantören 2022 och inför 2023

Så hittar du rätt bredband till sommarstugan

Vad är bredband? Och hur funkar det

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

När betalas pensionen ut? - Här är datumen 2023

2 minuters läsning

Din pension består av flera olika delar: allmän pension, tjänstepension och eget privat pensionssparande. När pensionen betalas ut beror på vilken del av din pension det gäller. Här kan du läsa mer om vid vilken ålder pensionen börjar betalas u...

Föregående artikel
God man - Vad det innebär och hur det fungerar
3 minuters läsning